fbpx

Mosogató állás

AUSZTRIAI MOSOGATÓ ÁLLÁSOK, ÁLLÁSKERESÉS

Álláskeresőink, pontosabban már dolgozóink naplójából idézünk, hogy hogyan telik egy napjuk a valóságban ausztriai munkahelyükön!

Célunk, hogy új Álláskeresőink részére valóságos információkkal szolgáljunk a kinti munkaviszonyokról, hogy mik várják őket majd a valóságban!

Reméljük, hogy ezzel is nagyobb kedvet és bizalmat csinálunk az ausztriai Álláskeresőknek, akiket a jövőben is nagyfokú türelemmel és segítségnyújtással várunk!

Kedves CV Prof csapata, és leendőbeli álláskeresők!

Szeretném elmesélni az eddigi tapasztalataimat az elmúlt 50 nap Gargelleni tartózkodásom során.

Először is szeretném leírni egy napi munkanapomat, hogy hogy is néz ki.

Munkába 9:00 órára járok be, ezután megreggelizek, magamra öltöm a munkaruhát, ami egy kötényből áll és kezdődhet a meló!

Minden reggel feltöltöm azokat a dolgokat, amit nekem kell a nap folyamán megcsinálnom, és esetleg hiány van belőle a konyhán. Mondjuk, viszek fel a konyhára gyümölcsöket,konzerveket, gyümölcsléket stb.

A délelőtti munkám főként mosogatásból áll, és természetesen abból, amit még útközben kitalálnak a kedves kollégák. Például zöldség pucolás, Lunchpaket-amit szívből utálok elkészíteni, esetleg virág alakú vaj készítése, amit általában minden harmadik nap újabb kannával kell elkészítenem. Ez abból áll, hogy 12 db 250g vajat, egy ˝szerkezetbe˝ be kell helyezni (egy alkalommal csak négy vaj fér el a masinába) majd megnyomni a kívánt gombot, és lám a 4x250g vaj ˝átalakul˝ sok kicsi virág mintájú vajjá. Persze a virág mintájú vaj elkészítése (is) komoly bonyodalmakkal jár, ugyanis a masina szerintem még a szocializmusból maradt fent, és nem mindig úgy működik, ahogy kellene…

Tovább...

Lenyiczki Sándor/Sanyi Bácsi (konyhai kisegítő-mosogató) ausztriai álláskeresési beszámolóját már olvashattuk korábbi, június 26.-i beszámolójában. Most több mint 1 hónappal később, olvashatjuk Ausztriában szerzett tapasztalatait arról, hogy mi történt vele azóta. Hogyan és miért kellett váltania egy 2. munkahelyre, milyen volt az 1. és most milyen a 2. …

 

Sziasztok kedves álláskeresők!

50 évesen indultam el az Osztrákokhoz dolgozni konyhai kisegítő-mosogatóként, és szeretném leírni a történetem mindenféle mellékzönge nélkül, csak azért, hogy valaki aki ebben a helyzetben van tanuljon, okuljon belőle!

Azt most előre leszögezem:Ha valaki nem áll mögötted aki önzetlenül segít annak mondhatnám szinte lehetetlen!

A CV Prof-ot kerestem meg ebben a dologban. Amit nem bántam meg egy percig sem!

Ha a Temesvári Sándor és csapata nincs, most nem írhatnék beszámolót erről az egészről.

Kezdődött azzal, hogy beiratkoztam a CV Prof-hoz egy speciális nyelv tanfolyamra, amit kifejezetten erre a célra hoztak létre. Ajánlom mindenkinek végezze el, mert sajnos valóban mindenütt kérik a nyelvtudást valamilyen szinten!

Sajnos családi gondjaim miatt nem tudtam azonnal munkát vállalni, csak fél évvel később, és addig a megszerzett tudás amit megszereztem kissé megkopott.

No de azért elérkezett az idő mikor felkerestem ismét a CV Prof-ot, hogy szeretnék menni dolgozni!

Sándor összeállított az anyagom ami egy profi szinten elkészített önéletrajzból, és motivációs levélből állt, és elindult a kiküldése 5000 hotelnek a pályázati anyag küldés rendszerük segítségével.

Kaptam is majd 350 választ aminek a nagy része elutasító volt mert igencsak benne voltunk a nyári szezonban. Sebaj azért volt közte kettő ami nekem elég is volt. Kiválasztottam egyet, Kaffer mellet egy gyerektáborba kerestek konyhai kisegítőt, mosogatót.

Megérkezésem után kedvesen fogadtak.

Másnap munkába is álltam. Megértettem, mi a dolgom mit várnak el tőlem. Semmi problémánk nem volt. Ahogy teltek a hetek, menet közben éreztem én, hogy a kollegák, nem is az, hogy utálatosak, hanem kihasználva azt a dolgot, hogy nem értek mindent mit beszélnek, így utólag visszagondolva bizony arról beszéltek, hogy nekem haza kell onnan jönnöm, mert ők bizony minden rossznak elmondtak engem a főnökéknél…

Tovább...

Kedves Temesvári úr és leendő álláskeresők!

Remélem tudok, tudunk majd ezzel a kis leírással másoknak is segíteni, hogy a mi mostani ausztriai munkahelyünkön milyen állapotok vannak. Volt már korábban más helyünk Ausztriában, de ott teljesen más volt minden. Ez ahol most vagyunk, mondhatnánk, maga az álom! Kezdem a szállásunkkal.

A szálláson nagyon meglepődtünk, hiszen kettőnknek van 3 szoba, egy konyha, fürdő, WC, nagyon szép állapotban minden, amit tejesen ingyen használunk. A lakás kb. 100 nm, és autóval kb. 10 percre van a munkahelytől, nagyon jó, hogy nem a hotelben lakunk, sokkal másabb az élet úgy, hogy külön lakunk. A munkahelyen június 22-töl dolgozunk, heti kettő szabadnappal, és október 12.ig tart a nyári szezon, átunna egy kis pihenő, még nem tudjuk meddig, reméljük kapunk kb. 3 hét pihenőt mielött megkezdődik a téli szezon.

Most megpróbálom leírni, hogy milyen egy átlagos munkanap ausztriai munkahelyemen mosogatóként.

Reggel fél kilenckor van kezdés, már akkor nagyon sok munka van a mosogatóban, a reggeli fekete mosatlanok, és a reggeliből származó sok tányér, tejes, kávés bögrék, poharak, ebben a nem kis hotelben ugyanis elég sok vendég van mindig, a max.férőhely 320 fő…

Tovább...

Üdvözlöm Kedves Sándor!

Nem feledkeztem meg a napom leírásáról, csak olyan mértékű volt a hajtás, hogy nem volt erőm még erre a néhány sorra sem.

A tulajék is meglepve tapasztalták a szokatlanul magasabb vendég létszámot, kb 15 %-al magasabb mint a megszokott.

3 hétig folyamatosan dolgozott mindenki. Mint tudja én nem vagyok igazán a szavak embere, ezért csak röviden, de csatolom a tapasztalataimat. Fáradtnak érzem magam.

Megérkezésemkor tapasztalt melegszívű fogadtatás a mai napig sem változott.

A továbbiakban is ugyanolyan szintű a kapcsolat hoteltulajdonos család minden tagjával.

Mint vezetők személyes példával is elöl járnak, pl. ha kiesik egy felszolgáló valamelyikük belép a helyére.

A munkámról csak néhány szóban:

Alapvetően a konyhai és a szervizedények, valamint az evőeszközök mosogatása, és a mosogatókonyha tisztán tartása a feladatom. Ha van időm segítek a zöldség tisztításban.

A munkaidőmet lefedi az alapfeladat. 900 darab evőeszköz található a konyhán…

Tovább...

Tóth Balázs (házmester) valós ausztriai munkahelyi tapasztalatai 2 ausztriai munkahelyen…

KOLBÁSZBÓL A KERÍTÉS???

Lassan négy hónapja dolgozom Ausztriában, megosztom e rövid idő alatt szerzett tapasztalatimat az álláskeresőkkel.

Tudomásul kell vennünk, hogy a határt átlépve is emberekkel fogunk találkozni, a munkaadónk is ember, aki lehet rendes, aljas, segítőkész, gátlástalan, rabszolgahajcsár vagy amit csak el tudunk képzelni.

Szóval senki ne gondolja, hogy csupa csupa derű, kacagás, és jó fizetés van a határon túl.

Az első hely, ahol dolgoztam, az ígéretek földje volt, szó szerint. Ígért a munkaadóm mindent, amit csak elbírt a telefon és az e-mail, a helyszínen már kicsit más volt a helyzet.

Nem sokat kellett dolgoznom, inkább úgy mondanám: rengeteget. A legkevesebb a napi 10 és fél óra volt (tiszta munkaidőről beszélek), a csúcs 13 óra volt, az ígért 9-cel szemben.

10 nap után kaptam egy szabadnapot, az ígért 6 napos munkahét helyett.

A tulaj mindenbe beleszólt, amit csináltam, folyton kritizált, talán be akart törni?

Tovább...

Tóth Zoltán valós egy munkanapja…  

Tisztelt Temesvári Úr és leendő álláskeresők!

Túl vagyok életem első ausztriai munkahelyén, sajnos a betervezett 3 hónap helyett csak két hónapot tudtam ott dolgozni, mert a vendégek csekély száma miatt november közepén hazaküldtek azzal, hogy december közepén várnak vissza.

Így most lehetőségem nyílt leírni, hogy telt egy napom kint mosogatóként.

Fél 9-kor indult a nap, amit mindig azzal kezdtem, hogy kivittem a zöld szemeteszsákokat, amikbe az üres gyümölcslé- illetve tejes dobozokat dobták, illetve a fehér, zöld és barna üvegeket tartalmazó kukákat is kiürítettem, ezeket általában elég volt naponta egyszer megcsinálni.

Figyelni kellett az összetört dolgokat tartalmazó kukára is, mert durván 5-6 naponta az is megtelt.

Miután ezzel készen lettem, ellenőriznem kellett a papír, műanyag illetve maradék szemetes zsákokat is (ahogy az üvegeket színük szerint, úgy ezeket is külön gyűjtöttük), melyek egyébként közel voltak a mosogatógéphez…

Tovább...

Horváth Balázs valós egy munkanapja…  

Sziasztok kedves Álláskeresők!

Temesvári Úr megkért hogy írjam le pár sorban hogy hogy is nézz ki egy munkanapom, hátha én majd én is tudok nektek pár hasznos infót adni arról ami itt kint várható, vagy megtörténhet veletek is.

Most már 2 hete dolgozok egy 3 csilllagos Gasthofban az Kelet-Tirolban egy kicsi faluban.

Általában a napi beosztást mindenkinek 1 hétre előre megtervezik valamint ezen belül a szabadnapokat is kiírják.

Egy napom általában 10:30-kor kezdődik és 15:00-ig tart, de előtte én már olyan reggel 8-9 óra tájékán megszoktam reggelizni és valamit összeállítok magamnak a konyhában.

Szinte ez időben történik a vendégek reggeliztetése és mire leérek a konyhába 10:30-ra már igen sok reggelis tányér bögre és természetesen fekete edény összegyűlik. Néha szinte hegyekben állnak a mosogatógép előtt. Ez a fél 11-es kezdés nem mindig van így mert néha vannak átutazó buszos turisták a vendégek mellett és ezért néha előbb 9 órakor már el kell kezdenem dolgozni…

Tovább...

Varga András valós egy munkanapja…

Kedves Sándor!

Azért írom ezt a levelet, hogy 4 és fél hónap elteltével hírt adjak magamról és ismételten megköszönjem a sok segítséget, amivel sikerült ide kijutnom Weißenkirchen-be dolgozni. Valamint kérem, tolmácsolja Varga Zsuzsinak is a hálámat, amiért jól felkészített a nyelvtanfolyamon.

Amióta itt vagyok sok új német szót kifejezést tanultam a kollégáktól, de bőven rám fér még a tanulás, a konyhai feladatoknál már egyre kevesebb meglepetést tudnak okozni a nyelvel, de munkán kívül még nehéz kifejezni magam úgy ahogy szeretném, de folyamatosan bővítem a szókincsem.

Az biztos a szakmai nyelvtanfolyam a CV Prof-nál megérte az árát mert nagy segítség volt így kezdenem a munkát!

Akik olvassák, a levelem csak tanácsolni tudom, vegyenek részt a felkészítésen, mert nagy segítség ez a tudás idegen környezetben.

A munkámról annyit, hogy ez a hely egy tizenkét szobával rendelkező étterem, 4 szakács, 4 pincér, és én mint mosogató alkotjuk a konyha személyzetét, ami ha rossz az idő, ha jó, mindig tele van. Szerencsére, mert ennek köszönhetően, hogy jól megy az üzlet, van munkahelyünk is! :)

Az étteremhez tartozik egy nagy kerthelyiség nagy gesztenyefákkal és egy kis játszótér gyerekeknek meg egy parkoló.

Ezt csak azért írom mert a napomat reggel 8-kor azzal kezdem, (ha nincs eső) hogy felsöpröm ezeket területeket, ez tart kilenc óráig majd megyek mosogatni. Addigra már sok lábos fazék műanyag összegyűlik, és persze jön a reggeli piszkos csészéi,t ányérai, kacsónjai,..stb., persze a 4 szakács közben azért termeli a fekete cuccokat nagy örömömre :)

Tovább...

Kaszonyi Péter valós egy munkanapja…  

Üdvözlöm Sándor!

Most van egy kis szabadidőm, így gondoltam leírom egy napom Önnek és kedves álláskereső társaim részére!

Reggel 7:40 kor van reggeli, ez 2-3 szendvics, meg tea.

8-kor kezdődik a munka, a fehér mosogatással, ami nem túl megerőltető.

10-kor vége a vendégek reggelijének, ekkor megint evés következik, a svédasztalról ami visszajön abból azt eszek amit szeretnék. Általában gyümölcsöt szoktam ilyenkor enni.

11-kor kezdek neki a fekete mosogatásnak, ami délig, az ebédig kitart.

Az ebéd egy levesből, másodikból meg valamilyen desszertből áll.

Fél óra pihenés után folytatódik a mosogatás fél 3-ig. Fél 3-tól fél 6-ig szünet (Zimmerstunde), ekkor általában filmet nézek, vagy netezek. Az egyedüli gond az, hogy net csak a főépületben van, a szálláson nincs, így mindig vándorolni kell. De hát ez legyen a legnagyobb problémám. :-)…

Tovább...

Nagyvasi László egy valós munkanapja ausztriai munkahelyéről, hazatérése után…  

Kedves Temesvári Úr és Álláskeresők!

Az Ausztriából való hazatérésem után ragadom meg az alkalmat, hogy írnék egy pár szót az eltöltött pár hónapról.

Először is nekem Lechbe, Voralberg tartomány egyik vezető síparadicsomába sikerült kikerülnöm 1500 m-re, amit azért is írok le, mert több eltöltött hónap egy hegyen elzárva nem mindig egyszerű.

A hat napos munkahét szintén nem egy egyszerű dolog, főleg a szezon erős részében, tehát január vége és a február az nagyon kemény, tényleg kemény munka ilyenkor ausztriai hotelban dolgozni, a személyzet minden tagjának, de emellett ilyenkor jön be a legtöbb borravaló is, ami néha egy kis vigasz a nehéz pillanatokban.

Nekem a munkahely a tulajdonosok miatt nagyon jó volt! Tényleg, vártak a buszmegállóban az utolsó napon kivittek szintén, a borravalót mindig szétosztották a személyzet között, tehát velük nem volt probléma…

Tovább...

Gorzsás István valós egy munkanapja éves munkahelyéről…  

Üdvözlök minden kedves Álláskeresőt és Önt is Temesvári Úr!

Egy munkanapomat szeretném bemutatni mindenkinek, mint konyhai mosogató.

Szállodánk egész évben nyitva van, igazából egy átlagos 4*wellness szálloda, Bécstől mindössze 130 km-re. A konyhán 4 szakács, 4 segéd szakács és 2 cukrász ,valamint 3 tanuló szakács és jómagam alkotjuk a csapatot.

Reggel 10 órakor kezdődik a műszak, negyed órával előtte lemegyek a gépeket elindítani.

A reggeliztetésnek 10 órakor van vége, ezután ömlik befele a sok mosogatni való tányér és csészék. A feketéhez addig nem is nyúlok mert nincs rá kapacitásom!…

Tovább...

Orsós Roland (mosogató) valós egy munkanapja, éves ausztriai munkahelyén…  

Kedves ausztriai állást keresők!

Szeretném veletek írásban megosztani, hogy nekem hogyan telik egy napom az ausztriai munkahelyemen!

Én Innsbruckban dolgozok már december 14. óta mint mosogató egy éves nyitva tartású étteremben!

Reggel 10-től dolgozok, de én már 09:50-re lenn vagyok az étterembe! Ajánlom mindenkinek, hogy ne pontban akkor érkezzen mikor kezdeni kell!

Tehát 10-töl – 14-ig vagyok délelőtt!

10 órakor nekiállok elmosni azokat az edényeket tányérokat amik megmarattak előtte való estéről. Ez kb. 11-ig tart. Utána lemegyek a pincébe és lepréselem a kartonokat, összeszedem a szemetet és összesöprök! Ez kb. 30perc!

Utána felmegyek a konyhába és amire felérek elkezdődik élesben a meló, jön az ebéd!…

Tovább...

Komár Kinga és Terbe Dávid (konyhai kisegítők-mosogatók, takarítók) egy napja…  

Kedves munkavállaló!

Remélem segít, ezért leírnám 1 napunkat.

Azzal kezdeném, hogy általában 6:40kor kelünk. 7:50re a sífelvonóknál kell lenni, ami 10perces hegymenet felfelé. Onnan sífelvonóval megyünk fel az első számú munkahelyünkre, 2436m magasra. (A táj gyönyörű!!)

8:15 körül kezdünk neki a munkának, ha nincs, ott a kolléganőm először a tegnapi konyharuhákat kell a mosógépből a szárítóba tenni, illetve kimosni.

Utána megyek a vendég WC-t kitakarítani, ha ezzel megvagyok, jönnek a konyhából a tegnapról maradt poharak, evőeszközök mosása, szortírozása.

Ez után jön a dolgozók WC-je. Utána a konyharuhák összehajtogatása, és felvinni a konyhába párat, ha szükség van rá…

Tovább...

Szűcs László ( 43 éves, mosogató) naplójából…  

Kedves Temesvári Úr!

Először is hagy köszönjem meg újra azt a segítséget, amit Önöktől kaptam az első ausztriai munkámhoz. Én már tudtam, hogy ez a rendszer működik, mert a feleségem és a lányom az Ön segítségével májusától Lermosban egy szállodában már dolgoztak.

Kedves állást keresők!

Miután a családi kupaktanács meghozta döntését én is felkerestem Temesvári urat és kértem a segítségét életem első ausztriai munkám kereséséhez, ami igen gyorsan össze is jött.

Több lehetőség közül választhattam és jelenleg úgy néz ki, hogy jól döntöttem Tirolban, egy kis faluban gyönyörű környezetben találtam meg azt a lehetőséget, amit másoknak is szívesen ajánlanék.

Három email váltást követően a munkaadómmal, már csomagoltam is és indultam, hogy december 29.-én munkába tudjak állni.

A december 28.-i érkezés igen meglepő volt számomra a szállodaigazgató asszony fogadott és nagyon kedvesen elmondta az elvárásait, ezt követően bemutatott a személyzetnek.

A munkaszerződésem el volt készítve aláírtuk mind a ketten és meg mutatták a szállásomat, ami igen korrekt, egy 14 nm-es szoba saját tusoló és WC, TV a szobában. A személyzet külön lakik, egy épületben mindenkinek saját szobája van…

Tovább...

Gáspár Attila és párja, Méhes Judit naplójából…

Tisztelt Temesvári Úr!

Levelünkben mégegyszer szeretnénk megköszönni Önnek, azt a rengeteg segítséget, mely hozzásegített minket ahhoz, hogy munkába álljunk Tirolban egy ausztriai szállodában.

Én szobalányként, a párom pedig mosogatóként dolgozik. A többi munkakereső társunknak szeretnénk betekintést nyújtani egy-egy napunkba, mellyel reméljük segítségükre leszünk abban, hogy tapasztalatokat szerezzenek, tanulságokat vonjanak le.

Október 19-én álltunk munkába egy négycsillagos szállodában, mely egyben egészségközpontként is üzemel. A szálloda 164 szobával működik, mely azt mondható, hogy szinte majdnem mindig tele van.  

Először is szeretném leírni, hogy milyen itt egy mosogató napja:

Jelenleg három mosogató van a szálloda alkalmazásában, a munkaidő 07:30-13:30, majd 17:30-20:00, vagy 08:00-13:30, majd 17:00-20:00, illetve 11:00-20:00.

Már az első napomon rögtön beledobtak a mély vízbe, hisz én 11 órára mentem, a másik kolléga 13:30 kor elment pihenőre (zimmerstunde), a harmadik szabadnapos volt, tehát délután magamra maradtam.

Nem igazán tudtam még, hogy „merre vagyok arccal előre”, minden nagyon ismeretlen és új volt, a mosatlanok pedig csak folyamatosan gyűltek és gyűltek…

Tovább...

Gelencsér Szabolcs naplójából…

Üdvözlöm Sándor!

Először is köszönöm az érdeklődését az itteni kint létem alatt Heiligenblutban.

Munkaidőm délelőtt 09:00-tól 13:00 és délután 18:00-tól zárásig tart, ami általában, olyan 22 körül el is jön.

Igazság szerint, személy szerint én általában nyolc fél kilenc körül mindenképp szeretem elkezdeni a munkám. Általában reggeli, majd utána megyek ki a Hotel elé összesöpörni a parkolót és a növényeket meglocsolni. Ezután, irány a konyha.

Az első itt eltöltött hét után tudom, mit kell csinálnom, mit várnak el tőlem, így már-már rutinszerűen csinálom is nap, mint nap a dolgom.

Hétfő délelőttönként a pincét ill a raktárakat takarítom ki, pakolás, törölgetés, portalanítás, söprés és felmosás.

Hát rég láttam ekkora pincét :D!

Hétfő kivételével többnyire, mindig segítek a reggeli készítésben, ha esetleg valami elfogy, és mindig van olyan. Aztán, megcsinálom a másnapi reggelire, szalámis, sonkás, ill. a sajt tálakat. Ha ezekkel kész vagyok, következik a mosogatás.

Mosogatásnak 11:00- kor szabad neki állni, azt nem tudom pontosan miért, ez van, addigra természetesen jelentős mennyiségű, edény, tányérok és evőeszköz felhalmozódik…

Tovább...

Red Rudolf naplójából…

Bild von Rudolf RedSöldenben, Tirolban egy kisebb méretű Almhüttében (a Világvége előtt egy megállóval 1.500 méteren az én szemszögemből) dolgoztam sajnos csak egy hónapot, mert az idei meleg téli időjárás miatt kevés hó és kevés vendég lett, konyhai kisegítő-mosogató, mindenesként aminek a napirendje a következő.

A 7 napból gyakran „8”-at kellett dolgozni az ünnepek alatt! 10-13 óra/nap, sokszor pihenőnap nélkül, szombat ,vasárnap, Karácsony, vagy Újév mindegy.Néha azt sem tudtuk milyen nap van, az embernek elmegy az időérzéke (is).

Munkarend általában: 9:00-14:30-ig, ezután pihenő, majd du. 17:30- zárásig, azaz kb. 23-24 óráig!

Az előmosó zuhany és a mosogatógép használata alapkövetelmény, majd mindennek a helyét megtalálni az is. Persze ahány ház annyi féle szokás.

Árufeltöltéskor segíteni, szortírozni kell, a pincéből naponta x-szer fel és levinni mindent a hűtőkbe, zöldségraktárba és egész nap hallgatni a német főszakács okosságait. ( jó nyelvi gyakorlat)!…

Tovább...

[jotform id=2945827062?]

Top