fbpx

Vanyó Krisztina ausztriai szobalány munkahelyi tapasztalatai

Vanyó Krisztina valós ausztriai munkatapasztalatai az első 3 hét után…

 

Kedves Sándor!

Tegnap megkezdtem a 3. munkahetemet. Le is írom , hogyan telik itt egy munkanapom.

A teljesség kedvéért teszem hozzá, most nem könnyű itt, mert a lakótársam influenzás lett, és persze rá 2napra én is elkaptam tőle. De tegnap szerencsémre 5 egyedüli nap után ketten kezdtünk reggel Katuskával, és ő segített, meg 1-2 cataflam. Meg is kérdezte a nyakamon lévő kendőről a Hausdame, hogy mi a baj. Mondom semmi, csak egy kis torokfájás (meg láz, zsepihalom stb.csak nem mondjuk, nem panaszkodunk) Kicsit megijedtem, hogy most kezdtem és persze 5éve nem voltam ilyen beteg.

Ma szabadnapom van, regenerálódom.

Minden nap 6-ra járok dolgozni, általában 5 napig egyedül, aztán valakivel párban, és takarítom az Öffentliche Bereich-ot (nyilvános területek, 1étterem, 2nagyobb kávézó, bár , wc-k, lounge, lépcsők, folyosók stb.)

Porszívózok, felmosok, port törlök, mindent rohanva, mert igazából kétemberes. Sietni kell, mert jönnek a vendégek.

Egyedül nagyon hajtós, és ez a legmegterhelőbb fizikailag. De a derekam most már megerősödött, ez ám az igazi kondi!

Akik későbbre jönnek, 7:30-kor esznek, én 8-kor jutok el a reggeliig, addigra már farkaséhes vagyok. meg is jegyezte a magyar főszakácsunk egyik reggel, hogy én 4 zsömlét eszek??? Hát kettőt ilyenkor (elviszi a kemény munka simán), kettőt uzsira csomagolok. De csak nevetett, én meg nem vettem fel, ha az ellátás jár, akkor jár.

Kb. 10-11-kor végzek, azután megyek szobát takarítani.

Sokszor megdöbbenek, hogy mire felérek, az osztrák kollégák, akik 8-ra jöttek, még egy szobát sem csináltak meg!

Megvárják, míg felérek, aztán jön a hajtás.

Ők csak ágyaznak és tessék-lássék módon port törölnek, vagy ha a szoba maradó szoba, akkor csak megigazítják az ágyneműt és kész!

A magyaroké minden esetben a fürdő. Az osztrák munkája 2perc, az enyém 10 igencsak sietve, de inkább 15 ha kosz van, és után jön a porszívózás és a felmosás, ami szintén az enyém.

A másik kettő addig bezárkózik egy másik szobába, és az erkélyen dohányoznak. Gyakran 4óra munka szünet nélkül! Míg ők fél óránként eltűnnek.

Itt szerencsére összetartóak a magyarok, egyrészt mert 5-en azért mégiscsak együtt lakunk, másrészt aki 1-2 éve itt van, ugyanazt csinálja, amit én, a nyilvános rész kivételével.

Pont mielőtt jöttem, az egyik 8éve itt dolgozó takarítót kinevezte a Hausdame Kontroller-nek. Így ő csak szobákat kontrollál, csokikát készít be, meg pezsgőt, és telefonál a recepcióank, mikor melyik szoba van kész. Ja, és rohan előre folyton, hogy mindegyik szobából felszedje a borravalót. Ezt a többi osztrák is így csinálja, szinte kikaparják egymás szemét miatta.

Ezért nem vagyunk mi magyarok soha egy párba rakva, 2hét alatt egyszer voltam, de akkor is késő délelőtt, mikor már felszedték a borravalókat. És ebből nem osztoznak. Sőt! Egyszer az egyik kollegina bemószerolta a Hausdame előtt magyar lakótársamat, hogy elvette a borravalót, holott nem is volt, és persze a Hausdame őt szidta le! Szóval ezek vérremenő harcot folytatnak a plusz pénzért ugyanakkor látom, hogy csak tengenek-lengenek. DE ebben az a jó, hogy mi magyarok itt összetartunk.

A munkaidő heti 6nap, de az előírt 40óra mindig több. Ki van írva a munkaidő legvége, néha előbb, néha később végzünk, ezt a Kontroller szabja meg.

Aztán munkaidő végén jöhet az ebéd.

Ennek végeztével kicsekkolunk, mert itt kártyás beléptetőrendszerrel regisztrálják a munkaidőt.

Szólt is a Kontroller tegnap, hogy ebéd előtt kell ám kijelentkezni! Hát hogyisne! Azt a negyed órát a rendszer leveszi a munkaidőből! Az osztrák meg bejön 1.5 órával előbb, becsekkol, nem csinál semmit, később csekkol ki, így naponta legalább 3 óra túlórát termel magának, nekünk meg az ebédet se akarják megadni! Ezt a Kontroller mondta, aki szintén csal, és megtehetik, mert a Hausdame nem szól érte!!! De én, amíg a Hausdame nem szól érte, az ebédet bele is fogom venni a munkaidőmbe, mivel levonják!

Szóval igazságtalan dolgok ezek, és a magyarok nem tudnak ezekbe beletörődni, mindig van valami igazságtalanság.

De ezt leszámítva az ellátás jó, a lakás, ahol lakunk, szintén rendben van.

Mindenki más műszakban dolgozik, ezért odafigyelünk a csendre.

Az előző helyemről Tirolban egy magyar kollegina, aki jópofizott a szemembe, ő túrt ki a hátam mögött, hogy a németül beszélni se tudó nővérét kihozhassa. Ehhez képest itt az egyik magyar lakótárs megosztotta velem a netét (nem vagyok itt 3 hónapja, addig nem köthetek előfizetést), a mosogató hozza nekünk naponta a fincsi sütiket, a másik lakótárs segített bankszámlát nyitni, a 3. körbejött velem a városban, végigmentünk a boltokon már többször is, megmutatta mi hol olcsó, sőt, a kedvezménykártyájával is vásároltam egy-két dolgot! Azóta is együtt járunk naponta boltolni, mert itt télen más program nem igazán van.

Nemsokára jön a farsang, majd küldök képeket, az állítólag itt nagy buli.

Szóval nagyon-nagyon köszönöm a CV Profnak, hogy ilyen lehetőséghez juttatott, mert összeségében a magyarok miatt én nagyon jól érzem itt magam!

A nyelvvel vannak még gondok,mert itt rettenetesen rondán beszélnek, de 2 hét alatt is sokat fejlődtem már. (van, aki 2éve itt van, és most sem érti gyakran őket,pl. a nichts=nix).

A magyar kolléganő mondta, hogy szerinte jól dolgozom, precíz vagyok, már a Kontroller is csak nagyon ritkán szól, ha valami lemarad. Ez jó, mert utánam egy nappal jött egy bosnyák lány, aki mai napig nagyon gyors, de mindent lehagy, és a Kontroller bele is köt nála mindenbe. Úgyhogy gyorsan és szépen kell dolgozni!

Csak annak ajánlom ezt a munkát, aki hajlandó tényleg dolgozni, mert itt lébecolni nem lehet, nincs kolbászból a kerítés! De, aki dolgozni akar, az ne habozzon, vegye fel a CV Proffal a kapcsolatot, mert én is fél évig próbálkoztam hiába, aztán Sándor segítségével jöttek az ajánlatok!

Másodjára vonattal érkeztem, a csatlakozást nem tudtam kibogarászni, de Sándor segítségére ebben is számíthattam, így nyugodtan utaztam ki! Aki ezek után még mindig kételkedik, ahogy anno én is, vegye a fáradságot és vegye fel a kapcsolatot skype-on a CV -Proffal!

Mégegyszer köszönök mindent!!!

üdvözlettel: Vanyó Krisztina

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.422410154491021.102704.127989577266415&type=1

Írjon a CV Prof-nak ha kérdése van!

[contact-form]

Top