fbpx

Stein Fanni szobalány ausztriai munkahelyi beszámolója

Stein Fanni valós egy napja ausztriai nyári munkahelyén…

Tisztelt Álláskeresők!

A téli munkahelyem után most június 23. óta dolgozom itt Ausztriában, Salzurgerland tartományában nyári munkahelyemen, egy 3*-os hotelben. Úgy gondoltam, hogy mostanra leírom az eddig itt szerzett tapasztalataimat a munkával és a bánásmóddal kapcsolatban.

Nekem így telik itt egy napom:

Reggel 7 órakor kezdek. Összesen 4-en vagyunk szobalányok. A többiek osztrákok, de ők nem itt a hotelben laknak.

Reggel azzal kezdek, hogy kitakarítom a szauna részleget, ahol 2 WC és 2 zuhanyzó, egy kis előtér és maga a szauna helyiség található. Innen nyílik még az uszoda, de azt csak hetente egyszer kell felmosni és az ablakokat megpucolni.

Általában ezzel fél 8-ra végzek, és utána a többiekkel megyünk reggelizni. Ilyenkor mi is a vendégek svédasztalos reggelijéből ehetünk. A választék nagyon széles (müzli, joghurt, gyümölcsök, többféle kenyér, zsömle, sajtok, felvágottak, zöldségek, csoki krém, különböző lekvárok, tojásrántotta, tea, kávé, kakaó és gyümölcslé). 8 óráig tart a reggeli és utána indulunk a szobákat takarítani.

A Hotelben összesen 4 emelet van, egy emeleten 16 szoba van, de a negyediken csak 7. Én mindig az első emeletet szoktam takarítani. Mikor idejöttem, akkor a negyedik emelet volt az enyém, de miután gyorsabban takarítottam, mint az egyik osztrák szobalány, ezért úgy döntöttünk, hogy helyet cserélünk és ő takarítja azt, emeletet én pedig az elsőt. Aki a negyedik emeleten takarít, miután befejezte ott a dolgát, utána a többieknek segít.

A szobalányok raktárhelyisége az 1. emeleten található és itt találhatók a kocsik is, amire felpakoljuk a törölközőket, az ágyneműhuzatokat, WC papírt és a takarítószereket. Személy szerint én nem szoktam az ágynemű huzatokat felpakolni, mivel amúgy is az első emeleten vagyok. Mivel csak két kicsi raktár van, ezért a porszívók minden emeleten egy kis eldugott sarokban van.

Minden reggel kapunk listát a szobákról, amelyeket takarítanunk kell (elmenő, érkező, maradó szobát).

A szobák takarításával általában 11.30 – 12.30 körül végzünk.

Amit egy szobában csinálnom kell:

Maradó szobákban bevetni az ágyakat, figyelni arra, hogy a lepedő mindig ”feszes” legyen. Hogyha nagyon koszos az ágynemű huzat, akkor le kell cserélni. Ezen kívül még port kell törölni a TV-ről és a szekrényekről, valamint az asztalokról.

A Fürdő szobában szárazra kell törölni és ki kell fényezni egy törlő ronggyal a mosdókagylót, a csapot valamint a fürdőkádat vagy a zuhanyzót. A WC-t ki kell takarítani és a padlót fel kell törölni. A koszos vagy vizes törölközők helyett tisztát kell tenni. Egy embernek egy nagy és egy kis törölközőt kell tenni, valamint egy kilépő törölközőt a földre. Ellenőrizni kell, hogy van-e mindig egy tartalék WC papír, és a szappan nem fogyott-e ki.

Meg kell nézni még, hogy az erkélyes szobáknál, hogy a kint lévő hamutartóban van-e valami. Ha nagyon koszos vagy maszatos az ablak, akkor azt is meg kell pucolni. De igazán részletesen az elmenő és érkező szobáknál kell.

Miután ezekkel végeztem, felporszívózok.

Az elmenő és érkező szobákban ugyanez a teendő, annyi különbséggel, hogy át kell húzni az ágynemű huzatokat és a hotel által összeállított vendégváró mappát az asztalra helyezni.

Miután a szobák ki vannak takarítva, itt senki nem ellenőrzi le, hanem megbíznak bennem hogy jól csináltam.

Miután az összes szobával végeztünk, lemegyünk a mosodába, ahol délután én dolgozok egyedül, mivel a többi szobalány csak részmunkaidőben dolgozik.

12.30 – 13.00-ig tart az ebédidő.

A mosodában mosnom kell a törölközőket, a szakácskabátokat és vasalnom kell az étteremhez tartozó terítőket. Miután a törölközők megszáradtak a szárítógépben, össze kell hajtogatnom, másként a kicsit, másként a nagyot. A terítőket nagy ipari vasalóval vasalom.

Mindennap 16 óráig dolgozok, ha nem vagyok kész a munkával, akkor is abba kell hagynom, általában a munka nagy részével vagy mindennel elkészülök.

Vacsora 19.30-kor van és rendszerint a vendégek részére készült ételekből kapunk mi is.

A bánásmódról még annyit említenék meg, hogy nem lehet panaszom, mindenki nagyon rendes velem. Az első pár napban a főnöknő többször is megkérdezte, hogy minden rendben van-e és érdeklődött, hogy jól érzem-e magam. A szobalányok is nagyon rendesek velem. Mindennap jó kedvűen megyek dolgozni, mert nagyon kellemes a munkahelyi légkör.

A szállodában dolgozók nagyobb része osztrák, és csak 4-en vagyunk ”külföldiek”, akik itt laknak a hotelben. A szobám nagyon klassz. Közös fürdőhelyiség áll rendelkezésre 4 főnek.

A fizetésem nettó 1100 Euró és a túlórákat elszámolják, de eddig még egyszer sem kellet túlóráznom.

De azonban arra felhívom mindenki figyelmét, hogy a nyelvtudás nagyon fontos, főleg a munkavégzéshez szükséges szaknyelvre van szükség, amit viszont a CV Prof-nál indított speciális szakmai német nyelvi felkészítéssel, vagy az otthoni tanulásra összerakott anyagukkal meg tudtok szerezni!

Remélem hogy sokat tudtam segíteni ezzel a levéllel.

Üdvözlettel Salzburgerland-ból: Stein Fanni

Írjon a CV Prof-nak ha kérdése van!

[contact-form]

Top