fbpx

Rozs Tekla szobalány ausztriai munkahelyi tapasztalatai

Rozs Tekla november óta írja téli és most szerzett új tapasztalatai ugyanarról a munkahelyről. Írásában jól érződik a kezdeti jó után a következő szezonban megváltozott körülmények és bánásmód miatti felháborodása. Mondhatnánk, nem is egészséges sokáig egy helyen lenni, mert megváltoznak az elvárások és bánásmód irányunkban… Viszont igazán részletesen olvashatjuk mindennapi teendőit, szinte percekre lebontva!

Kedves Álláskereső!

Szeretném leírni ausztriai munkavállalásom eddigi tapasztalatait. Ezt az írásom még tél elején kezdtem el írni, amit most nyárra végre sikerült befejeznem. Remélem sikerült mindent részletesen leírnom. Igyekeztem jót és rosszat is leírni! Hangsúlyozom, hogy az írásommal nem szeretnék egyáltalán senkit se elriasztani a külföldi munkavállalástól, mert ezek a dolgok itt és velem ezen a helyen történtek meg! Láthatja mindenki, hogy mások írásaiban bőven vannak jó és rossz , vagy vegyes élmények is!

Már másfél hónapja dolgozok Ausztriában, Vorarlberg tartományban egy 4 csillagos designhotelben. Ez egy családi vállalkozás,így mindenki ismer mindenkit. Ha valakinek van lehetősége, hogy válasszon egy kisebb vagy egy nagyobb hotel közül, én a kisebbet javasolnám. Családiasabb,probléma esetén tudunk kihez közvetlenül fordulni, és szerintem ez nagyon fontos, főleg akkor, ha valaki egyedül vág neki a külföldi munkavállalásnak.

Nos így néz ki egy napom:

Itt több beosztásban dolgozunk. A kolléganőim törökök és már jöttek magyarok is (én voltam itt az első magyar most), de voltak itt szlovákok, szlovének, németek, de sokan feladták a munkát.

Amióta itt vagyok kb.. 5 ember volt itt “átutazóban”, akik vagy felmondtak, vagy kirúgták őket. Alapvetően az a tapasztalatom,hogy itt spórolnak a munkaerővel,de szerintem ez Ausztria többi területén is így van…

Mi magyarok, a hoteltől egy percre lakunk, így reggel és este is mi takarítunk, mert a törökök más városokban laknak.

Van, aki 06.30-16.00-ig van, más 08.30-18.00, és van, aki ” 2 műszakban” (én is) 08.30-15.00-ig este 19.30-21.30-ig. Itt lehetett választani 5 vagy 6 napos munkahetet. Elvileg 8,5 órát dolgozunk naponta, amiből szinte semmi nem valósul meg. Mindig túlórázunk, mert addig nem lehet elmenni, amíg készen nincsenek a szobák. Illetve volt olyan is, hogy 3-an voltunk a mosókonyhára és kb. 60 szobára. (elég gyakran emlegetett szó itt: a katasztrófa)

A reggeli takarításra nincs sok idő ,mert a vendégek már hamarabb jönnek, mint ahogy a reggeli kezdődne, így kb. fél 8-ra már kész kell lenni. A reggeli teendők: 3 étterem, bár recepció, lift porszívózása, felmosás géppel és kézi felmosóval, portörlés, a kukák kiürítése, ablakpucolás.

Reggeli 8 óra körül, külön van személyzeti reggeli (szokásos sajt,szalámi,zsömle,lekvár,péksüti) Ebéd 1 órakor szintén külön, vacsora 6 óra környékén.

A szobák takarítása kb. 9-kor kezdődik, de szombaton és vasárnap kb. csak 11-kor, mert a vendégek nem hajlandóak elhagyni a szobákat, addig a mosókonyhában mosunk, vasalunk (ipari) géppel, és hajtogatjuk a tegnapról maradt nagy kupacot.

Minden emeletnek van 1 takarító kocsija, azt feltöltjük, elrendezzük. Minden reggel megkapjuk a papírt, ki melyik emeletet takarítja kivel, és a szobák számát, hova jön új vendég, ki marad stb. Van, amikor ketten takarítunk 1 vagy 2 emeletet, máskor egyedül, de van, amikor 1 emberre jut 2 emelet (kb. 30 szoba). Szóval,aki azt hiszi, hogy nem kell megdolgozni a fizetésért, az ne jöjjön ki dolgozni ide!

Vannak szobák, amikben maradnak a vendégek, ezeket is ugyanúgy meg kell csinálni,mint a beutazókat. A legtöbb gond azokkal a szobákkal van, ahol ugyanazon a napon mennek el a vendégek és jönnek az újak. Azokat a szobákat is meg kell csinálni, ahova nem is érkezik aznap vendég. Szóval kb. minden szobát.

Kb. fél 3-3-ra kell végezni, ami nem mindig sikerül…Sőt van amikor a más hanyag munkája miatt ordibálnak az adott emeleten lévő szobalánnyal, mert nem ugyanazt az emeletet takarítja mindenki, mint előző nap, hanem összevissza. (a szervezettség:=0)

A szobákat alaposan és gyorsan meg kell csinálni, nincs időnk pepecselni. Amikor ketten vagyunk, egy csinálja az ágyat, a másik a fürdőt.

A szobában ezeket kell csinálni: lepedő csere (fránya gumis lepedő), ágynemű csere, törölgetés, porszívózás, felmosás, ablak törlés, balkon elrendezése, és vannak különböző vendégváró “termékek”: jegyzettömb, papucs, alma, köntös stb.

A fürdőszobát is alaposan kell takarítani: cseppmentesre kell törölni mindent, wc pucolás, vannak kozmetikumaink ajándékba, és rengeteg féle törülköző (emberenként 4 db+a kád vagy zuhanyzó kilépő törülközője)

Miután végeztünk a szobákkal a folyosókat kell felporszívózni, illetve a WC-ket rendbe tenni. Miután végeztünk a melóval, jön a recepciós, és ellenőriz mindent, és persze soha semmi sem jó neki…

Este kell takarítanunk a “szépség” részleget, itt géppel kell felmosni. Ezenkívül még a spa-t, van medence, és sok szauna. Fertőtleníteni kell mindenhol, szemét ürítés, cseppmentesre törölni a csapokat, géppel felmosni, a nyugágyakat letörölni, szaunaajtókat letörölni,WC-k rendbetétele stb.

És akkor van, aki a mosókonyhában van .Én jelenleg ott tengetem a napjaimat egyedül. Jó munka, amíg nem jön a telefon, vagy nem ugrik le a recepciós, hogy minden kis gondját te old meg.

Van 3 mosógép, 2 szárítógép, vasalás, rengeteg hajtogatni való. Mindent más programmal mosni, meg kell tanulni mindent, utána meg arra kell ügyelni, hogy mindent gyorsan és jó időben csinálj, hogy sok mindent el tudj végezni, mert senki nem fogja megcsinálni helyetted.

Alapjában véve a szobalány munka azért nehéz, mert állandóan szorít az idő, és rengeteg mindenre kell egyszerre figyelni.

Összefoglalva:

pozitívumok :)

 • fizetés!!! (1200-1400 euro) +borravaló is néha
 • ingyen étkezés
 • ingyen szállás (zuhanyzó, tv, net, villany, fűtés, áram)
 • ingyenes használhatjuk a fitnesz termet,a spa-t
 • ingyen tanulhatod a nyelvet
 • jó társaság
 • segítőkész mindenki mindenhol
 • közvetlenek az emberek,nem úgy mint otthon

negatívumok :(

 • távol a családtól, szeretteinktől, otthontól
 • nyelvi nehézségek
 • kihasználás, ha hagyod magad
 • stressz
 • unalom,mert itt nincs semmi
 • kevés szabadidő,sok túlóra

Hát ezek az én tapasztalataim eddig, remélem tudtam segíteni a kis írásommal. Az első hét nehéz, de utána már minden sokkal könnyebb,nem szabad hamar feladni!

Sok szerencsét kívánok minden további ausztriai munkavállalónak és kitartás!!! :)

Üdvözlettel:

Rozs Tekla

Nos, december óta nagyon megváltozott a véleményem. Kiderült, hogy mit normálisnak gondoltam, az nem is az. És itt kicsit másképpen mennek a dolgok mint máshol.

Eleinte minden szép és jó, kedvesek veled, de aztán…

Az első dolog, amikor azt mondtam, hogy na ez már egy kicsit durva, amikor átköltöztettek! Amikor ide kerültem, egy egyágyas fürdővel ellátott, nettel felszerelt szobában laktam, kb. 1 percre a hoteltől. Egy nap szóltak, hogy el kell költöznöm, ez volt délután 4 óra körül, és kb. fél 5-kor már jöttek a kolléganőim kitakarítani a szobát, még össze sem pakoltam.annyira volt időm, hogy gyorsan zacsikban kipakoljam a cuccaim a folyosóra. Mindez azért volt, mert jött egy régi szobalány, akinek ez a szobája. Azt tudni kell, hogy 5 szoba volt még mellettem üres, és tudták, hogy jönni fog ez a szobalány. Átköltöztettek egy apartmanba, ahol 3-an laktunk együtt, jelenleg is ott vagyok. Az ablakom olyan kicsi volt, mintha nem is lett volna. Net nincs, pedig ígérték, meg benne volt az e-mailben is, hogy net van. És napi 15-15 perc amíg a hotelbe érek. Amikor volt Zimmerstunde-m 4×15 perc. Amióta itt vagyok 4x költöztem. Volt amikor mással együtt laktam 2 hétig, mert az újakat nem tudták hova szállásolni (ez önszántamból is volt, tehát nem kényszerítettek rá, hogy mással lakjak. Most jó szobám van, de netet vettem, és nekem kell fizetni. Ennyit a költözésről.

Kolléganők: amióta itt vagyok kb. 15 szobalány már lecserélődött. Kb. 2 volt, akit kirúgtak, de a többi önszántából ment el. Sok volt a munka, mondták hogy amit itt egy ember végez, azt máshol 2-3. Volt pl. 1 hét, amikor 3-an voltunk telt házra. Ez azt jelenti, hogy 1,2,4,5. emelet és a lakosztályok,összesen kb. 150 fő és a mosókonyhában nem volt senki. A végére tiszta törülközőnk sem volt, sem ágyneműnk. A napi 8,5 óra munkából kb. 12-14 óra lett ,persze minusz a kaja idő, ami napi 1 óra összesen! És nem hiszem el, hogy nem találtak új embert.

Itt mindenen spórolnak. Most elegen vagyunk, de mindennap van vmi, ami nem tetszik

Konkrétan velem csak egyszer ordibált a főnöknő, amikor elfogyott az ablaktisztító,és kellett volna. Az egy dolog, hogy a főnöknek egy héttel ezelőtt szóltam, hogy elfogyott. De kérdem én, hogy miért a szobalány dolga, hogy ellenőrizze ezeket a dolgokat. (Ezen a helyen szobaasszony nincs aki ezeket ellenőrzi).

Már minden melót ránk sóznak. Pl eddig 1 házmesterünk volt, ma már 3 is van. Ennek ellenére én cserélem a 25 kg-s tisztítószeres ballonokat a mosókonyhában…Másik:a recepció előtt kőpadló van, és minden reggel géppel fel kell mosni. De mindegy, hogy mosod, a kövek között a rés olyan mintha piszkos lenne. Kb. minden 2.-3. napon megkaptam, hogy koszos a padló, és csináljam azt, hogy hozzak szappanos vizet, és locsoljam fel, majd kefével kezdjem el takarítgatni a padlót. Na az egyik nap a főnöknő saját kezűleg elkezdte sikálni a padlót. Hozzáteszem, hogy 2 nappal előtte gőzgéppel csinálták meg. És láss csodát nem lett jobb, azóta a főnöknő nem szól semmit.

Most megint a mosókonyhában vagyok. Az én feladatom “csak” a mosás cserélése, és a vasalás. Na most az kell tudni, hogy más helyeken ez úgy működik, hogy este (ha nem is az összes) az ágyneműt, szalvétákat, terítőket elviszik egy mosodába, és másnap reggelre hozzák vissza. Itt én mosom-vasalom az összes ágyneműt, terítőt, szalvétát.

A terítők, szalvéták napi 2-3x vannak lecserélve, plusz el lehet képzelni mennyi mosnivaló, vasalni való van, amikor egy nap kb 70-80 vendég távozik a hotelből.

Karácsonykor, szilveszterkor ugye a legkeményebb.150 fős telt ház helyett volt, amikor 200-220-an voltak-pótágyak stb. ilyen olyan megoldások voltak. És mivel a törökök máshol laknak,illetve megy a buszuk, nekünk kellett itt maradni túlórázni. A túlóra nincs kifizetve, de még több szabadnapot sem kapunk. A főnöknő félévente 1x letéved a mosókonyhába, és kiakad, hogy mi ez a nagy törülköző halom, ami nincs összehajtogatva. És mivel mi magyarok vagyunk itt rég óta, minket vesz elő mindenért, plusz a törökök június végén elmennek. Hát mi is,csak ezt még nem tudja.

Ha a szobákat ellenőrzi a recepciós, akkor mindenbe beleköt, a legkisebb koszba is. A törököknél az ellenőrzés úgy történik, hogy bemegy-szétnéz-kijön. És hát megmondtuk neki, hogy hát ez meg,hogy van. És azt mondta, hogy ez főnöki utasítás, beszéljük meg velük…

A főnöknő új hobbija, hogy reggelenként behívat minket magyarokat az irodájába. Pár napja volt az incidens, amikor elegünk lett. Amikor én a mosókonyhában vagyok, az én hibám, hogy koszosak a wc-k a lakosztályokban. Ha nincs összehajtogatva vmi szintén. Azt hiába magyarázzuk, hogy nem tudok este hajtogatni, mert barátnőmnek el kell mennie este a konyhára a szervizbe, poharakat és evőeszközöket mosni!? Azt a választ kaptuk, hogy akkor jöjjünk be előbb, vagy maradjunk tovább. Azért mi, mert az egyik török terhes (őt nem lehet kirúgni), a másik 16 éves, és ha többet dolgoznak, jönnek a zsaruk. Kérdem én, miért dolgozik egy 16 éves itt? (na meg a recepción is)

Másnap b.nőm felmondott, és mondta, hogy ő nem tud dolgozni (volt, amikor 3 emeletet kellett csinálnia), hát a főnöknő, addig győzködte, hogy nem lett a felmondásból semmi. És, hogy mi félreértettük őt, ő nem mondta, hogy többet kell dolgoznunk. Szóval ilyenek is vannak itt. És ugyanezek a folyamatok vannak a pincéreknél, recepciósoknál. Miért jó ez a főnökéknek, hogy magukra haragítják a dolgozóikat és sorban mennek el, mi sem tudjuk…

Vannak itt még magyarok, ők azért maradtak, mert fizetésemelést ígértek, amiből nem lett semmi. És már ők is azt mondják, hogy inkább hazamennek minimálbérért dolgozni, de itt nem maradnak. Szerintem ezt azért ők sem gondolják komolyan, csak a hirtelen méreg és felindulás miatt mondják.

És tényleg így van: a pénz nem minden- Temesvári Sándor a CV Prof -nál erre már előre felhívta a figyelmemet, amikor elkezdtem az álláskeresést!

Persze kezdetben mindenki olyan helyet keres, hogy minél több pénzt kapjon. DE az embernek van méltósága, és azért, mert bevándorlók vagyunk, ne beszéljenek már úgy velünk, mint egy állattal, és robotnak se nézzenek.

Szóval! Amit Temesvári úr mond el majd másnak is, érdemes meghallgatni, nem a fellegekbe beszél! Tényleg az a fontos, hogy az ember jól érezze magát ott, ahol van, ha már muszáj külföldön dolgoznia! Annyira rosszul úgysem fogunk keresni!

Én most megyek szabadságra-a 7.hónapom végén!!! (eddig minden héten 6 nap meló, ez egyébként normális!), visszajövök és felmondok, mert van egy határ, amit már az ember nem tűrhet el, hogy sárba tiporják, ráadásul másokkal meg kivételeznek!

Hát ennyit tudok írni. Nem szeretnék egyáltalán senkit se elriasztani a külföldi munkavállalástól, mert ez itt és velem ezen a helyen történik! Láthatja mindenki, hogy mások írásaiban bőven vannak jó élmények is, ahogyan korábban nekem is voltak!

Csak leírtam, hogy ilyen is van, és itt sem minden fenékig tejfel! Keményen megdolgozunk a jó fizetésért, de nem minden áron-én így gondolom. Utólag nagyon egyetértek Temesvári Úr eszmefuttatásával!

Sok sikert és kitartást kívánok mindenkinek!

Rozs Tekla

Írjon a CV Prof-nak ha kérdése van!

[contact-form]

Top