fbpx

Ausztriai szobalány tapasztalat Kulcsár Enikő munkahelyi beszámolója

Kedves Temesvári úr és álláskeresők!

Talán már olvastátok korábban álláskeresési beszámolómat a Facebookon, hogy a CV Prof rendszerével már július 13. óta dolgozom Ausztriában. Most szeretném mindenkivel megosztani az itt szerzett tapasztalataimat a munkáról kollégákról, főnökségről ételről, a környezetről és persze a nyelvtudásról is.

Így néz ki egy napom egy osztrák hotelben:

Először is felfutok a kulcsért a konyhára és ha már ott vagyok, lehozok egy adag konyhai törlőkendő szennyest és berakom a gépbe, aztán reggelenként a lenti mosdóval kezdem, mindent leportalanítani, feltölteni a folyékony szappant, kéztörlőt, WC papírt, ha szükséges, mindent „nass lappen”-nel, vagyis nedves kendővel letörölni, polírozni, hogy szép fényes legyen (főleg a csapok) szárazra törölni a mosdókat, ajtókat lemosni, kukát kivinni, szelektíven gyűjtik, arra is oda kell figyelni tehát, padlót felmosni. (A tisztítószerek valamilyen környezetbarát márkák, ahogy észrevettem egyébként).

Aztán új vizet engedni a felmosáshoz amibe külön van a szauna padlójához való padlótisztító szer, valamint új törlőkendőket is hozok.

A szaunában szintén mindent nedves kendővel letörölni, kiszellőztetni, ablakot megpucolni egy héten kétszer, de csak vízzel, az üvegfelületeket is tiszta vízzel mossuk le, majd szárazzal letörlöm, (például a szauna ajtókat, amik üvegből vannak).

Aztán itt szintén a csapokat fényezni, portalanítani, pihenőágyak karfáját letörölni, teás poharakat a helyükre rakni, szemetet kivinni, szauna törölközőket behozni, amiket előzőleg már a mosókonyhán szépen összehajtogattam, szaunát nedves törlővel letörölni, csapokat polírozni, majd végül felmosni a padlót.

Utána irány a porszívóért és kezdeni a porszívózást fent az étterem előtti területet, közben nass lappen a zsebben, hogy a szekrényeket, képkereteket, asztalt leportalanítsam, miközben porszívózok, utána jön a lépcső, amin van egy fekete gumis rész, amit szintén (nem minden nap, de majdnem) nedves törlővel letörlök gyorsan, mikor leértem, a bejárattól az egész folyosót felporszívózom, majd újra felmegyek az emeletre és ott a recepció előtti szőnyeget porszívózom, közben portalanítok serényen (kis asztal, székek, képkeretek, csempe keretát is kell egy héten kétszer) plusz a liftet is nedvessel áttörlöm, lépcsőkön leérve a hotel bejárati ajtajáig porszívózok, (na meg természetesen az ajtó üvegét is lemosom) meg van még egy síléceket tároló helyiség, ott is felporszívózok.

Időnként egy géppel kell a lenti folyosót kitakarítanom, ami vizet adagol és nagyon szép lesz tőle a szőnyeg. :) Jó kis masina ez! :)

A szaunát is ugyanezzel a géppel kell úgy egy héten egyszer kb. Kicsit több időt vesz igénybe, mintha csak simán porszívóznék meg felmosnék, de megéri, mert szép lesz az eredmény!

Ha mindez megvan, reggelizek valami finomat a konyhán és mikor végeztem, leviszem a konyhai szennyest és beteszem a mosógépbe. Ügyelve, hogy mit hány fokon kell mosni (konyhai törlőkendőket 90 fokon pl, míg az ágyneműket csak 60 fokon).

Míg a gép megy, én a szobákra megyek rá gyorsan a takarító kocsival, amin minden takarítószer, kendők, porszívó, minden megtalálható, ami csak szem szájnak ingere. :D

Van úgynevezett „bleibt” szoba, ami „marad”-ot jelent, tehát a vendégek maradnak, nem kell új ágyneműt húzni, azonban mindent ugyanúgy szépen ki kell takarítani és az ágyat is be kell vetni, de nem ugyanúgy, mint az újaknak (majd később leírom az újakkal mi a helyzet). Szépen összerendezni a cipőiket, ruháikat, ha nagyon útban vannak, vagy szerte-szana vannak hagyva.

Amivel kezdek: bekopogok, bemegyek a kulcsommal, villany felkapcs, ablak, erkélyajtó kinyit, takarítószereket beviszem, nedves kendő a zsebben szokásos módon :) kukákat kiürítem (van egy a szobában általában a sarokban és egy a fürdőben) ágyat megvetem, ha szükséges, pizsamákat összehajtom és szépen elhelyezem.

Közben a nedves kendővel, amit a zsebből hipp-hopp elővarázsolok „Dávid Kopárföldként”  letörlöm az ágykeretet és figyelek arra, hogy a lepedő szép feszes legyen, bedugdosom az ágykeretbe, ha kell. Az ágy melletti kis éjjeli szekrényt szintén letörlöm, keresztet a falon, ajtó kereteket, majd átmegyek az ágy másik oldalára és ugyanúgy járok el, mint az előzőn. Aztán TV, kis asztal, székek, szekrények, ablak keret, ablak is ha úgy van, főnökasszony szól, ha úgy látja szükségesnek. Balkon üvegfelületeit szintén. Ha mindent leportalanítottam, akkor jöhet a fürdő, ahol WC-t megpucolni, kilépőt ráhelyezni szépem összehajtva, ha nagyon koszos, cserélni, törcsiket szépen összehajtani, nagyon precíznek kell lenni, a WC papír tartót is polírozni kell és a WC papír végét szépen úgy hajtani, hogy a vendég könnyebben tudja megfogni, meg ne lógjon már ott hetykén, na meg szépen is mutat úgy összehajtva! :) Aztán van kéztörlő tartó, azt is polírozni kell, mivel fémből van, akkor van fából kis polc, azt portalanítani, tükröt letörölni, mosdót szépre, szárazra törölni (ha sok pipere cucca van a vendégnek rajta, akkor is!) 2 fogmosó pohár is tartozik a fürdőhöz, plusz a szobához is két pohár,azt is szépre pucolni,ha fogkrémes, vagy poros.

Amit nem annyira kedvelek, az a zuhanykabin, annak is az ajtaja, azzal elég sok idő elmegy, ha nagyon szappanos, vagy vizes. A zuhanyrózsát, a tusfürdő tartót, mindent polírozni, megnézni nem hajas e a lefolyó, majd jöhet a mosdó,amit szárazra kell törölni.

Ha mindez megvan, akkor felmosás majd szoba porszívózása, a terasszal együtt, ahol a csikkeket ki kell üríteni a hamutartóból, ha szükséges, nedves ronggyal kitörölni azt is és szépen visszatenni a helyére, ügyelni kell, hogy a függöny is szépen álljon,mikor bezárjuk a terasz ajtót és ablakokat. Végén villany lekapcs, ajtó bezár. Mindez negyed óra kb.

Új szobáknál a helyzet a következő:

Lehúzni a szennyes ágyneműt és levinni a mosókonyhára, gépbe betenni, szobák takarítása közben leszaladni a mosókonyhára figyelni, hogy hol tart a mosás, betenni a szárító gépbe(ügyelve, hogy van amit csak a vasalás előkészítő programmal lehet az egyik gépbe, míg a másikba bármit lehet tenni, főként amit nem kell vasalni).

Ha ez megvolt, akkor portalanítani mindent, mint a bleibt szobáknál, azonban itt azzal a különbséggel, hogy a szekrényeket belülről is le kell portalanítani, valamint megnézni, hogy nem maradt e ott valami, ami a vendégé, és megvan a pót pokróc, a széf, a pótágynemű. Plusz az ajtókat is meg a kereteket is portalanítani kell. Ágyneműt behozni, ami vagy „bügelt” (vasalt) vagy S.S. (nem vasalt). Ágyneműre felhúzom és szépen megcsinálom úgy az ágyat, hogy csokit is teszünk a vendégnek rá, valamint „Bademantel”-t (köntöst) a takaró mellé, ami szépen össze van hajtva. Majd teszek fel egy képet egy új szobáról is, hogy hogy kell kinéznie.  A többi az már ugyanúgy megy, mint a maradó szobáknál, fürdő,felmosás, porszívózás,stb.

Mindez délelőtt, délig kb. de van, hogy sok a meló és akkor tovább is lehet szobát takarítani, vagy kapok segítséget. Nem hagyjuk egymást magára, ha sok a munka, segítjük egymást mindig, ha úgy adódik.

Ha a szobákkal végeztem, akkor a szoba előtti részt és folyosót is fel szoktam porszívózni, valamint letörlöm ott is a képkereteket, ablakfelületet az ajtón.

Utána pedig a mosókonyhán lent tevékenykedek, vasalás, hajtogatás, mígnem eljön a délután 2 óra, amikor is újfent eszem valami fincsi étket, aztán van egy kis Pause (szünet) 3-ig, szieszta ha úgy tetszik  amit megszakítok fél 3-kor ugyanis olyankor ellenőrzöm, hogy a lenti WC-ben minden van e (WC papír, szappan, kéztörlő) ha nincs, akkor pótlom, végül a szemetet kiviszem.

3-tól 5-ig pedig még mosás, vasalás, tiszta ill. vasalt ágyneműk felhordása az első emeletre és szekrénybe való beoktojálása.  De van hogy nincs annyi vasalni való, akkor pedig a főnökömék privát mosását vasalom és teregetem, tehát mindig van mit csinálni, vagy a lépcsőházat (Treppenhaus) porszívózom, esetleg csempét,ablakot pucolok, van mindig mit csinálni, nincs unalom, főleg hétvégén, akkor van igazán hajtás, azonban a többi nap sem sokkal könnyebb.

De legalább van értelme dolgozni, mert majdhogynem minden nap kapok valamiért dicséretet, elismerést, finomakat eszek (no meg rengeteget!!  ) jó a hangulat, főnökék sokszor viccelődnek, mindig megkérdik hogy vagyok, mi újság, hogy telt a napom, hogy tetszik náluk az élet, hogy aludtam,stb.

Volt, hogy érdekességeket meséltek, például ha egy ember lát egy másik embert egy padon állni, másnap napos idő lesz, én épp padon álltam, mikor ablakot pucoltam és másnap valóban gyönyörű napos idő volt. 

Munkatársak is aranyosak, fiatalok, kedvesek, szimpatikusak, barátkozunk, beszélgetünk, mindent elmondanak mit hol találok olcsón, mit hol, merre találok egyáltalán a környéken.

A hely szépségéről már nem is beszélve… :)

Nagyokat sétálok, kirándulok a friss alpesi levegőn, körbetáncolnak a pillangók, a naplemente rózsaszínre festi az eget, hegyi patak csordogál a környéken, aminek hangja megnyugtató, tehénkék kolompolnak éjt-nappallá téve, ami egyáltalán nem zavar, sőt, valahogy otthonossá, barátságossá varázsolja ezt a csodás helyet.

Egy szónak is száz a vége, megdolgozom a pénzemért, nem adnak semmit sem ingyen, de hát ezért is jöttem, hogy dolgozzak, nyelvet tanuljak, kicsit nyaraljak :P , világot lássak úgymond, megtapasztaljak valami mást, valami újat.

Kihívás is ez egyben, amit teljesítek, és jó érzés megfelelni egy idegen országban a helyi szokásoknak, elvárásoknak és jó érzés azt tudni, hogy képes vagyok beilleszkedni bárhová és képes vagyok elvégezni a rám bízott munkát, feladatokat nem is akárhogy!

Az sem mellékes, hogy itt érzem, hogy kellek, hogy szükség van rám, míg otthon diplomával(!) sehová nem vettek fel, esetleg átverős „munkák” akadtak csak horogra…:S

A nyelvhez még annyit fűznék, hogy hihetetlen módon szinte mindent megértek és beszélni is tudok…. Köszönet a CV Profnak. Áldom az eszem, hogy belekezdtem önszorgalomból a német nyelv tanulásába, és hogy később beiratkoztam a CV Prof német nyelvtanfolyamára, ahol rengeteget tanultam, főleg szakmai téren!!! Köszönet nekik ezúton is ismét (tudom, már megköszöntem vagy százszor, de nem lehet elégszer! :) )

Nagyjából így néz ki egy napom egy osztrák munkahelyen. :) Remélem sokaknak tudtam hasznos információkat adni.

Üdvözlettel: Kulcsár Enikő

 

Ui.: Ja, van egy Hütténk is, oda is fel szoktunk menni takarítani, a helyzet ugyanúgy néz ki, mindent leporolni, felporszívózni,ablakot pucolni szükség esetén, új ágyneműt húzni (itt csak kispárna és lepedő van, az ágytakaróra vagyis inkább pokrócra nem húzunk egyneműt). Itt egy munkatársammal szoktam dolgozni, segítjük egymást, mert egyedül túl sok munka lenne.

 

Írjon a CV Prof-nak ha kérdése van!

[contact-form]

Top