fbpx

Ausztriai szobalány és konyhai kisegítő munkatapasztalat Juhász Gabriella részéről

Kedves álláskereső tárasaim és tisztelt CV Prof vezetősége/kedves Sándor!

Már régóta tartoztam azzal, hogy leírjam, hogyan telik egy napom a hotelben szobalányként és néha konyhai kisegítőként.

Reggel a munkaidőnk 1/2 8-kor kezdődik, a szaunák rendbetételével.

Utána egy kiadós svédasztalos, közös reggeli, majd felmegyünk a hotelszobákba, hogy a távozó vendégek után rendbe tegyük.

Sokszor várnunk kell, mivel általában együtt végzünk a reggelizéssel, de szinte kivétel nélkül nagyon közvetlenek, sokszor beszélgetünk a vendégekkel, természetesen németül. Sokan a vendégek közül ekkor köszönik meg a tiszta szobákat, és kapunk borravalót.

Általában fél egyre már végzünk. A másik kolléganőm csupán részmunkaidőben dolgozik, s mivel nagyon pici kislánya van, sokszor rohanunk, hogy készen legyünk, mert itt az óvoda 1 órakor zár.

Utána ebéd, majd 5-ig Zimmerstunde-pihenés. Ebben az időben megyek biciklizni a közeli városba, a környéket bejárom.

Már sokszor megnéztem ezt a gyönyörű kisvárost, de mindig tud újat mutatni: mindennap új, változatos programokkal várják a nyaralókat és engem is :)

5-től 8-ig a vacsoravendégeket szolgáljuk ki, ez magába foglalja a saláta, desszert készítést, tálalást.a vacsora végeztével a konyhát tesszük rendbe közösen, még a tulajdonos sem hagyott ki egyetlen napot sem, de a felesége is besegít, bár őt lefoglalja a két pici gyerekük esti fürdetése, lefektetése.

Szerencsém van: a két kolléganőm – mindkettő német anyanyelvű – mindig kijavít, ha hibát ejtek a mondatokban, megpróbálják elmagyarázni, mit miért kell úgy mondani, ahogy ők mondják. Sokkal könnyebb így tanulni,persze, ha valaki törekszik arra, hogy helyesen tanuljon még németül.

Sokat küzdök az itteni tiroli tájszólással, ezt már nehezebb megérteni, de nem is tanítják sehol sem, mert azt az itt élők találták ki. Tehát majd csak rám ragad :) Még jó, hogy a szövegkörnyezetből kitalálom, hogy mit is szeretnének velem közölni. A legjobb lenne már perfekt módon beszélni németül, de ez még messze van, sajnos.

Most repülnek a napok, ilyenkor főszezonban a sok munka miatt.

Még egy fontos dolog mindenkinek, aki Ausztriában vállal munkát: a német nyelvet még ha alapszinten, de tudni kell! Sok ideje nincs senkinek, hogy elmutogassuk, mit akarunk, sokszor nem is lehet. A kollégák is sokszor beszélgetni szeretnének, és nagyon jó dolog, ha az ember megérti és válaszolni is tud nekik. Emelett meg kell értenünk a főnökök utasításait és a kollégáinkat a munka közben, és a vendégekkel is németül kell beszélnünk!

Még egyszer köszönöm Sándornak és a CV Prof csapatának, hogy annyira odafigyelem rám, ránk és mindig számíthatunk a segítségére!

Bármilyen problémám van, fordulhatok hozzá, ha hibáztam valamiben, vagy nem egészen úgy kellett volna megoldani a munkával kapcsolatos dolgokat, kapok egy feddést,- előfordult már- de segített!

Nélküle – az ő tanácsai és segítsége nélkül – nagyon egyedül maradnék.

Mindenkinek csak ajánlani tudom a CV Prof által felajánlott lehetőségeket, akár a speciális, szakmai német nyelvi felkészítést, vagy akár a pályázati anyag küldés rendszerüket, amit én már 2. alkalommal vettem igénybe, és annak köszönhetően dolgozom Ausztriában!

Sok sikert, búcsúzom mindenkitől

Juhász Gabriella

Írjon a CV Prof-nak ha kérdése van!

[contact-form]

Top