fbpx

Ausztriai munkahelyi beszámoló Androsovits Andrea részéről

Androsovits Andrea augusztus 6-án kezdett élete első ausztriai munkahelyén, ahonnan most 4 napra rá írja le tapasztalatait…

Üdvözlöm Sándor!

Először is és ismételten is nagyon köszönöm Önnek a lehetőséget, hogy itt dolgozhatom Ausztriában!

Nem rossz ez a hely, gyönyörű vidéken dolgozom, és a munka sem rossz…bár nyelvi nehézségeim vannak még, de egyre több mindent megértek és nagyon sok mindent tudok hasznosítani a nyelvi felkészítésen tanultakból! :)

Még szombatig egy magyar hölggyel dolgozom itt, aki Pesten német nyelvtanárnő, úgy hogy ő sokat segít, viszont szombaton hazautazik, azután már teljesen egyedül leszek az egész hotelban, mert majd csak decemberben lesz nyitás, de addig is sok a munka.

Nem csak a hotelben dolgozom, hanem két másik községben is, mivel a főnökéknek van a hegyekben egy vendégházuk, és a családi házukat is kell rendben tartani.

Egy reggelem így kezdődik:

Reggel 7.30-kor, majd mosogatás és utazás Aelpelébe, a vendégházat takarítani, majd ha ott végeztem, akkor megyek Zugba, a családi házba, takarítani, mosogatni, stb…

Ha ott is végeztem vissza a Hotelbe, ebédelünk (12.30-13.00), majd mosogatunk, porszívózunk, vasalunk, a hotel előtt söprünk, gazolunk, ha kell,virágot locsolunk, és sok minden mást is csinálunk.

A munkaidő 17 óráig tart, ezután én még tanulom a németet… elég hosszúak itt a napok, de az utazással is megy egy kis idő, addig is pihenünk. A buszra kaptunk bérletet, amit a munkáltató fizet.

Remélem itt maradhatok, mert szerintem elég jó itt… alkalmazkodni tudni kell, sok mindent el kell tűrni, de nem vészes…sok itt a magyar, állítólag, bár én nemigen megyek még (ezidáig) sehová…de tervezem, hogy vasárnap a szabadnapomon elmegyek és felderítem a vidéket:)

Úgyhogy eddig minden jól megy itt, most akivel dolgozom, annak a hölgynek a számgépét használom, de lehet, hogy kapok egyet a főnökéktől kölcsönbe.. majd ez még holnap dől el….

Annyit azért üzennék a többi álláskeresőnek, hogy itt nyelvtudás nélkül nemigen lehet dolgozni, sőt…. szerintem neki se álljanak kijönni, ha valamelyest nem beszélik a német nyelvet!!!

Mindenkinek aki már kinn van kitartást kívánok és mindenkinek sok szerencsét aki még állást keres Ausztriában!!

Önnek a későbbiekben még írni fogok, hogy hogy telnek a napjaim, és még egyszer nagyon szépen köszönök mindent Önnek és Zsuzsinak is!

Üdvözlettel Androsovits Andrea

 

Andrea további tapasztalatai és munkavégzése Andreának 8 nap múlva, augusztus 14-én…

 

Üdvözlöm Sándor!

Ugye múlthét szombaton elment a másik magyar hölgy ahogyan azt korábban is írtam… azóta sajnos sok minden megváltozott, legfőképpen a tulajék viselkedése!

Ma reggel korábban lementem, mint ahogy kezdődött volna a munkaidő, és a főnökasszonyomnak ma is rossz kedve volt, és elkezdett velem üvöltözni, szerintem meg ö sem tudja miért. Hát ami azt illeti most nem hagytam magam…. visszakiabáltam neki, hogy: ich bin nicht Tier, ich bin eine Mutter, und Grossmutter, ich bin sehr Mühe… na ekkor kikerekedtek a szemei, és azóta (legalábbis ma egész nap)nagyon normálisan beszélt velem… úgy látszik nem szabad hagyni magam…

Leírom Önnek és a többi Álláskeresőnek is egy munkanapomat, itt ezen a helyen:

 • reggel 7.30-kor reggeli, egy zsemle, kis vajjal, és kávé
 • 8-kor indulás Álpelebe, a vendégházba, ami a főnökasszonyom fiáé, és ami innen 10km (busszal,kaptam egy bérletet)
 • alul a mosdóknál kezdem a takarítást, majd az étteremben portörlés, székek felrakása, porszívózás, felmosás,esetleg ablakpucolás
 • 10 órára végezni szoktam, ezután megyek busszal Zugba, ahol van a lakóházuk
 • a mosogatógépből kiszedem a tiszta tálakat, stb., majd kitörlöm szárazra, letörlöm a konyhában a bútort, hűtőt,villanytűzhelyet, törölgetek a nappaliban, székeket felteszem az asztalra, felporszívózom, felmosok
 • ezután a felső szinten takarítom a fürdőket, ott is felporszívózom, a kis unoka pelenkáit összeszedem, zsákba teszem.
 • majd az alsó szinten is porszívózok, port törlök, felmosok, ezután a kertet kell locsolnom, amit nagyon ellenőriznek, úgyhogy bőségesen kell.
 • lemegyek a garázsba, azt is kisöpröm, majd a busszal vissza a hotelbe, Lechbe,busszal.
 • mire visszaérek van az ebéd, egy kávés pohár leves, ma pl. saláta volt kb. 10 deka hússal.
 • közben figyelnem kell a főnökéket, mert ha megebédeltek, akkor le kell szednem a terítéküket, kávét asztalukhoz vinni.
 • amíg kávéznak addig a mosogató géppel mosogatom a poharakat tányérokat, az edényeket kézzel kell.
 • ha ezzel végeztem ki kell takarítani a mosogatógépet, szárazra, majd teljesen kitakarítani a konyhát, szemetet összeszedni, kivinni.
 • ezután van 10 perc szünetem.
 • szünet után le kell mennem a mosókonyhába, kiszedni a gépből a ruhákat,vasalni. (a családra,meg ami összejön a vendégházban)
 • ha ez is meg van, akkor az üzletben kell portalanítani, üvegajtókat megpucolni, porszívózni (itt a hotelben, külön bejárattal van egy üzletük, mert a férj lakberendező, sok mindent készít)
 • ha ezzel is meg vagyok, akkor a hotel előtt kell gyomlálni (az apró térkövekből mindennap kell szedegetni a gyomokat) de van egy szép virágos kert is és rengeteg dézsás növény, majd locsolni, felsöpörni.
 • utoljára az egész alsó szintet ki kell porszívózni.

17 óráig van a munkaidőm.

 

Kedves Sándor… nagyon szépen köszönöm, hogy tegnap késő este (munkaideje után is!) lelket öntött belem, mikor tegnap is annyira el voltam keseredve…. Ön nagyon emberséges, segítőkész, és tényleg úgy érzem, hogy számíthatok Önre, nem vagyok itt kinn magamra hagyva… ezt nem is lehet eléggé megköszönni…. Önnek köszönhetem, hogy ma végre a sarkamra mertem állni, és nem hagytam magam… még egyszer: KÖSZÖNÖM….

Üdvözlettel: Androsovits Andrea

 

UI: Mint beszéltük és tudja, hogy van későbbi kezdéssel még lehetőségem (hála a pályázati anyag küldés rendszerének) és megpróbálom addig itt kihúzni, de elehet, hogy majd átmegyek oda…

Írjon a CV Prof-nak ha kérdése van!

[contact-form]

Top