fbpx

Némethy Péter, szakács tapasztalatai ausztriai munkahelyéről

Némethy Péter, szakács naplójából…

Kirchberg in Tirolban dolgozom,egy 5 csillagos Gasthausba szakácsként!

Ez a Gasthaus 62 férőhelyes, egy főépületből és 5 chale-ból (apartman) áll és teljesen új és teljesen modern stílusban épűlt! Ilyet még nem láttunk!

A tulajdonos egy Magyar nő és egy Osztrák férfi (egy házaspár). Sajnos az én főnökeim nem ők, hanem egy Osztrák házaspár, akik csak bérlik a konyhát!

Gyönyörű helyen vagyunk, fenn a hegy tetején, közvetlen a sífelvonó mellett.

Tulajdonképpen először nem idejöttünk, mert én a párommal jöttem ki, ő szobalány, hanem egy szállodába, innen nem mesze, csak oda kevés volt a nyelvtudásunk, mert mind a ketten gyengén beszélünk németül! Ezért átjöttünk ide, mert itt sok Magyar dolgozik, ami részben jó, mert segítenek, részben nem jó, mert így annyira nem vagyunk rákényszerítve a nyelvtanulásra, bár ha az időnk engedi tanulunk.

Ide úgy vettek fel minket, hogy 9 óra munka heti 6 napban, ami részben így is van, de decemberben nagyon sokat dolgoztunk szabadnap nélkül!

A konyhán 3-an dolgozunk Magyarok, egy salátás és desszertes lány (Gabi) és egy másik szakács srác (Szabi), meg én. A séfünk egy Osztrák pasi, amúgy rendes és semmi gond nincs vele, ja és még van egy Svéd mosogató srác. Szerencsénk van, mert nagyon jó csapat jött itt össze, mi csak úgy mondjuk itt, hogy Nemzetközi személyzet, mert dolgozik itt: Osztrák,Magyar,Svéd,Finn,Görög.

Mi szakácsok, általában reggel 9-kor kezdünk, felmelegítjük a leveseket, készételeket, aztán kipakoljuk a melegentartóba, mert onnan tálalunk, vagy is nem mi, hanem a séf, mert ő gyakorlatilag csak azt csinálja, ezért Séf! Mi csináljuk még a frissen készült ételeket pl: rántott húst, tiroler gröslt, akkor hozzánk tartozik még a reggeli előkészítése (hidegtálak), meg általában az esti takarítás! Főzni nem nagyon hagynak minket, mert ők úgy gondolják, hogy csak az a jó amit ők csinálnak pedig aztán…..! Az itteni ételek nem túl jók, vagy csak hozzá kell szokni, ezért nagyon hiányoznak a jó kis Magyar ételek!!! Zimmerstundénk (pihenő idő), akkor van ha nincs sok munka.

Azért itt is megy a hülyéskedés a konyhán, mint otthon,de azért kell dolgozni keményen!

Kaptunk egy egész jó szobát, amibe van egy fürdő is, egy szekrény, egy új ágy, meg egy 82cm-es lcd tv (HURRÁ!!!)! Van még egy közös személyzeti konyha, itt szokott lenni a gyülekező, az étkezés és a közös partyzás. Kapunk mindent a hűtőbe mindig tele van töltve!

Használhatjuk még szabadnapunkon a medencét és a szaunát.

Gyönyörű és új az egész hely, bár az egy picit rossz, hogy fent vagyunk a hegy tetején, mindentől messze, de szép és csendes. Nagyon szép innen a kilátás a lenti városra, főleg este, meg a körülöttünk lévő hegyekre. Itt ha le akar az ember menni a városba, akkor elengedhetetlen az autó!

Örülünk, hogy sikerült ezt a munkát megszereznünk és ezúton is szeretnénk még egyszer köszönetet mondani a CV Prof csapatának, de főleg Temesvári Sándornak, aki az elejétől fogva nagyon sokat segített!!!

Köszönjük Sándor!!!

Mindenkinek, csak azt tudom tanácsolni, hogy ne féljen és bátran vegye igénybe a Cv Prof segítségét!

Sok sikert mindenkinek: Némethy Péter, Kirchberg in Tirol

Írjon a CV Prof-nak ha kérdése van! [contact-form]

Top