fbpx

Kollár Béla, szakács ausztriai munkahelyi véleménye

Kollár Béla, szakács naplójából…

Üdvözlök mindenkit aki olvassa!

Kollár Béla vagyok, Mauterndorfbol, Lungau tartományból írom ezeket a sorokat.

Én is mint sokan mások a CV Prof csapatának köszönhetem az ausztriai munkám.

Jelenleg egy sí-paradicsomban dolgozom mint Szakács.
Ez egy komplett sí központ több sípályával,éttermekkel.
Megfordul naponta sok száz, de inkább 1000 turista kiránduló de elsősorban síelni szerető nálunk akiket mi vendégül látunk, meleg étellel, itallal.

A főnököm Osztrák, mint a személyzet többsége is.
Viszont többen vagyunk magyarok, ami jó, mert van kire számítani, van kivel elbeszélgetni az anyanyelvünkön,ha időnk engedi.
Mert ez nekünk nem nyaralás, hanem kemény, jól megfizetett szezonmunka.

Heti 6 napot dolgozom, változó időbeosztásban, de átlagosan napi 10ora a munkaidö.
Itt megemlíteném hogy Ausztriában vagyunk ahol újra kell tanulni a nyelvet, mert más a kiejtés, de könnyen bele lehet jönni, ha az alap nyelvtudásunk megvan hozzá!

A konyhán jelenleg Én vagyok az egyetlen magyar, de nemsokára jön más magyar Szakács is.
Velem együtt 4 Szakács dolgozik jelenleg a központi konyhán. Két kisegítőnk,úgymond mosogatónk van.
A Konyhafönököm Osztrák, kedves megértő ember aki nem akad ki ha nem értem meg az utasítását, hanem segít, megmutatja.és megpróbál szép kiejtéssel beszélni hozzám.
A két kolleginám közül az egyik szintén Osztrák,akinek a hozzáállása a Séfhez hasonló, megvan benne is a segítő szándék, sokat tanultam már tőle is, mind szakmailag,mint a nyelvtanulás terén.

Mint mindenhol, itt is van egy kevésbé megértő, jóindulatú kolléga, aki itt egy középkorú Bosnyák hölgy.
Nos vele már nem olyan egyszerű kijönni, mert elvárásai vannak és kicsit mogorva a stílusa. De ez benne van, mosolyogni kell neki, s megcsinálni a dolgunkat, akkor ki lehet jönni vele is, de segítségre tőle nem számíthat az ember, mert ö szívesebben látna a magyar Szakácsok helyett honfitársat a konyhán.

Összességében elégedett vagyok a munka helyemmel, mert munka az van és meg is fizetnek korrektül! Teljes ellátást adnak, ami napi háromszori étkezést, külön szobát jelent!
Itt megjegyzem, hogy ragaszkodni kell a külön szobához és az elején tisztázni kell, mert anélkül nem tudja magát kipihenni az ember, nincs magánszféra ami fontos, ha minőségi munkát kell végezni. mivel rápróbálnak, hogy költözz össze valakivel, de ezt határozottan el kell utasítani,s ha elégetettek az emberrel, akkor elfogadják!

A tényleges munkavégzési helyemtől 4km-re lakom, de van ingyenes buszjárat, s a beosztásom is a buszoknak megfelelően kapom.
Ami a hátulütője a személyzeti szállásunknak, az az, hogy itt lakik mindenki, s míg nem érkezett haza minden kolléga addig nehézkes a pihenés.

A munka türhető, Pizzaszakácsnak jöttem, de ahhoz képest elég kevés pizzát készítettem eddig.
Két beosztás van. Van amikor Zimmerstund-éra, azaz szabad pihenő délutánra küldenek. Ilyenkor 9-14 ig dolgozom, majd 17h ra visszamegyek zárásig. Ezt kevésbé szeretem,a buszozás miatt, de heti max 3 jut rám így elviselhető ez is.
Másik beosztás 12orátol végig, aminek egy a hátulütője,hogy nem veszi fel az ember egyből a ritmust amit kell, s a delek nagyon mozgalmasak szoktak lenni.

Összegezve a dolgokat, én elégedett vagyok majd mindennel, de ami zavar, az nem fog változni, így abba bele kell törődni. Valamit-valamiért….

Tisztelettel: Kollár Béla

Írjon a CV Prof-nak ha kérdése van! [contact-form]

Top