fbpx

Gallai Zoltán, A’la Karte szakács ausztriai tapasztalatai

Gallai Zoltán, A’la Karte szakács naplójából…

Tisztelt Olvasó, Érdeklődő, Ausztriában dolgozni vágyó!

Röviden leírom egy munkanapom ausztriai munkahelyemen, ahol, mint Á la Carte szakács dolgozom. Április elején kezdtem itt feleségemmel, aki felszolgáló. Grein városa, Oberösterreich tartományban, közvetlen a Duna partján fekszik.

A munkahelyem vendégház, és fogadó. A napi munkaidő beosztásom (keddtől – szombatig), reggel 10-15 óra között, valamint este 18-22 között van. Vasárnap 10 – 16 óráig, és hétfő szabad. Tehát 1,5 szabadnapom van egy héten. Az étteremben van napi menü, ezt a vezetőség a szakácsok, bevonásával állítja össze. Rajtam kívül van egy Osztrák szakácsnő, aki a menüt rendezi, valamint egy tanuló.

Rajtunk kívül nincs más külföldi állampolgár a Gasthausban. A nyelv ezért elengedhetetlen. Jómagam erős alapfokon beszélek, az elég, de folyamatosan kell képezni magát az embernek, és tanulni. Az étlap megtanulása, az ételek, alapanyagok elnevezése, fejből kell, hogy menjen. A főnököm nyitott a Magyar ételekre, most egyenlőre ezen a héten, a menüt egészítjük ki, elsőként a közismert gulyással, de a későbbiekben az étlapot is akarja módosítani, oda is szeretne Magyar ízeket varázsolni.

Reggel az első feladat, a hiányosságok pótlása, előkészítés. Értem ez alatt, saláták, hagyma, zöldségek, nokedli ellenőrzése, a húsos pulthűtő feltöltése, fasírtok, grízgaluska, knödeln stb. Amíg az ebédidő nem jön el, addig segítek a menü elkészítésében. Az ebédnél, amíg nincs étlapos rendelés, tálalok, és kiadok.

Étlapos rendelés esetén, elkészítem az ételt, és kiadom. Ez csak az én feladatom, tehát ha több rendelés esik be, akkor van pörgés. A konyha profin felszerelt, tehát a munka támogatott. Naponta egy leves, és egy főétel van a menüben, amiből 20-30 adag megy ki általában, és ugyan annyi Á la Carte étel. 14 óráig van az ebéd, utána takarítás, és a személyzet ebédjének elkészítése. Általában a napi menüz fogyasztjuk, de ha nem akar azt enni az ember, akkor sincs gond, bármit ehetünk. Dolgunk végeztével zimmerpause, azaz szabadidő 18 óráig.

18 órától lemegyek a konyhába, míg nincs rendelés, addig előkészítem a másnapi menü alapanyagait, illetve a fogyó dolgokat pótlom, levesek, köretek, alapanyagok. Általában észrevételeim szerint 19 óra után indul be a konyha, a rendelések akkor érkeznek folyamatosan. A napi általános esti Á la Carte kiadás átlagban esténként 50-60 fő. 22 órakor zár a konyha, az étterem 23 órakor. Takarítás után mehetek pihenni.

A szobánk az emeleten van, 20m, WC, zuhanyzó, ingyenes WIFI, TV, hűtő. Tehát a körülményeink jók. Szállás ellátás ingyenes. A vezetőség rendes, nagyon kedves, közvetlen mindenki, ez abból is látszik, hogy kihozhattuk magunkkal a kutyánkat is, és mindenki imádja.

Lement a húsvét, volt sok vendég a háziak örömére, és nagy sikert aratott a báránysült bormártással, és rozmaringos burgonyával, amit nekem kellett elkészíteni. Úgymond ez volt a próbamunka. A hozzáállás, és a szakmai ismeret meghozta az elvárt eredményt. Megkaptuk a próbaidő után éves szerződésünket, de a főnökeink mondták, hogy hosszú távon számítanak a munkánkra. Ez nekünk nagyon jó.

Még egyszer köszönetet akarok mondani Temesvári Sándornak és csapatának a minőségi, is mindent kielégítő szolgáltatásért, amit az irányban nyújtottak, hogy kint dolgozhassunk Ausztriában. A mi helyzetünket az is nehezítette, hogy mi mindenképp ketten akartunk dolgozni, egy helyen.

Tisztelettel: Gallai Zoltán – Á lá Carte Koch in Grein.

Grein, Ausztria

Írjon a CV Prof-nak ha kérdése van! [contact-form]

Top