fbpx

Ausztriai munka tapasztalatok Oláh Attila szakács részéről

Oláh Attilának hívnak és szeretném elmesélni a kijutásom , és munkába állásom történetemet.

Már iskolásként sikerült nyári gyakorlatra Németroszágba kijutnom diákként egy A’la carte étterembe. Akkor a főnök azt mondta ahogy ha az iskolát elvégzem visszamehetek dolgozni. Ez így is lett. Majd a felszabadulásom után még másfél évet dolgoztam ugyanott.

Akkor döntöttem, hogy szeretném magam máshol is, a szakmán belül kipróbálni. Ekkor döntöttem el, hogy Ausztriában szeretnék dolgozni. De helyismeretem és egyel talán tapasztalatom sem volt.

Voltak saját részről próbálkozások de mind kudarcba fulladt. Egy reményem volt mikor Németországból augusztus végén hazatértem, önerőből egy négycsillagos hotelban kaptam (volna) állást. De úgy volt, hogy ha otthon leszek akkor felvesszük egymással komolyabban a kapcsolatot. Mindezzel Szeptember 19.-ig ámítottak. És utána visszamondták az állásajánlatot. Akkor egy kicsit összetörtem, de rövid keresgélés után találtam rá a CV PROF -ra . Majd felvettem Temesvári Úrral a kapcsolatot.

Mindvégig nagyon segítőkész és közvetlen volt , ami nagyon jól esik az embernek, ha belevág egy teljesen új dologba.

Leellenőrizte a német tudásomat, megfelelt de lett volna mit rajta csiszolni. Párszor még beszéltünk majd kitöltöttem egy életrajzot németül, amihez rengeteg segítséget kaptam. Majd elkészítették a PROFI pályázati anyagot a fényképes önéletrajzzal és bemutatkozó levéllel.

Az addigi munkájukért addig semmit sem kellett fizetni, pedig kb 8-10 órát biztosan foglalkoztak velem és az anyagommal. Majd kiválasztottam az 5000 helyre történő kiküldést.

2012 Okt.18.án életre kelt a Rendszer. Csak özönlöttek az e-mailek. És még az nap 30 telefon hívással lettem gazdagabb. Nem is beszélve a tömérdek levélről : voltak közöttük akik már nem tudtak állást kínálni mert már betelt, de volt aki a következő téli szezonra kínált volna munkát. És sok aki a téli szezonra már alkalmazott is volna.

Mondanom sem kell hogy a rengeteg levél közül kiválasztani a megfelelő munkalehetőséget nem egyszerű feladat. De szerencsére Temesvári úr ebben is a segítségemre volt. Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot és hasznos tanácsokkal látott el.

Majd másnap is érkeztek szép számmal levelek és telefon hívások. Konkrét kezdési időpontokkal. Ez a nem semmi!

Már a pályáztatás utáni nap meg volt a sorrend a munkahelyi kezdésekről. Hétfőn 2012. Október 22-én már indultam is ki ÉLETEM ELSŐ AUSZTRIAI munkahelyére . Még aznap kaptam Temesvári Úrtól üdvözlő Sms-t. Majd a két hét után is érdeklődött amikor lejárt a próbaidő milyen a munkahely maradok-e, milyenek az első benyomások. Csak pozitívan tudok beszélni Temesvári Úr munkájáról SZAKÉRTELMÉRŐL és a CV PROF munkájáról. Jelenleg 2013. június 28-án is ezen a munkahelyen dolgozom. A téli szezont végigdolgoztam és most a nyári kezdődött el egy hónapja :) .

 

Most egy kicsit a munkámba szeretnék bepillantást engedni egy Négy Csillagos Szállodába az elmúlt téli szezonból :

Reggel vagy 9-kor vagy 10-kor kezdünk.

Én személy szerint a köreteket készítem el és a leveseket. De van hogy mindenhová besegítek.

Reggel megkapjuk a napi menüt és az esti szálló vendégek létszámát és a menüsorát amit a Chef ír nálunk.

Előkészülünk a déli A’la carte-ra levesek, köretek, mártások, vegetáriánus főfogások. Megfőzöm a leveseket naponta 4 különböző fajtát ez minden nap változik, a köreteket. Majd Jönnek a vendégek ebédelni (étlapos vendégek ).

Délutáni büfére 13:00 készítek levest és főételt ez is minden nap változik, hogy mit kapnak.

Majd kettőkor elmegyünk szünetre ami délután 5 óráig tart.

Öt órakor felmelegítem a leveseket a köreteket a mártásokat beteszem őket a melegen tartóba. Ezzel el is készültünk az estére.

Jön a szokásos esti A’la carte ami esténként és szezononként eltér. De általában 30-40 fő, téli szezonban 100 fő közé tehető. Tehát van elég munkánk.

Este 8-8:30-ig lemegy minden akkor összetakarítjuk az egész konyhát majd ha van egy kis időnk 10-ig akkor kitöltjük a HACCP-s papírokat.

Ettől jelentősen eltér két napunk amikor csütörtökön a Tiroli Paraszt büfével és szombaton az Olasz büfével kedveskedünk a vendégeknek.

A héten egy szabadnapom van ami általában mindig szerda. Télen az is előfordult hogy két héten keresztül nem kaptunk szabadnapot (később kiadták.).

Ehhez jön még a főnökség külön étkeztetése ,MÉG A KUTYÁT BELEÉRTVE is!

A konyhafőnök nagyon rendes és segítőkész, a főnökség is korrekt volt eddig.

Én is másik 3 magyar kollegával dolgozom együtt amiből kettő a konyhán dolgozik.

A szállása hoteltől körülbelül 80 méterre helyezkedik el, mindenkinek van saját szobája saját fürdővel és tusolóval. A szobák nem túl nagyok de a célnak megfelelnek. Viszont a ház fából épült, szóval nem árt ha az ember nem túl hangos mert minden áthallatszik, TÉNYLEG minden. De ettől eltekintve egész otthonos.

Ezek valós tapasztalatok ezekre kell felkészülni minden álláskeresőnek.

Ezúton szeretnék minden kedves leendő ausztriai munkavállalót buzdítani. Merjék megtenni az első lépéseket a külföldi munka irányába. Ebben nagyon sok szerepe van Temesvári Úrnak aki szívvel lélekkel segíti a külföldön dolgozni vágyó embereket.

Még egyszer szeretném megköszönni a sok segítséget Temesvári Úrnak és a CV Proof-nak .Nélkülük nem lennék itt. 

Üdvözlettel: Oláh Attila

Írjon a CV Prof-nak ha kérdése van! [contact-form]

Top