fbpx

Ausztriai mosogatói munkahelyi beszámoló Gorzsás István részéről

Gorzsás István valós egy munkanapja éves munkahelyéről…  

Üdvözlök minden kedves Álláskeresőt és Önt is Temesvári Úr!

Egy munkanapomat szeretném bemutatni mindenkinek, mint konyhai mosogató.

Szállodánk egész évben nyitva van, igazából egy átlagos 4*wellness szálloda, Bécstől mindössze 130 km-re. A konyhán 4 szakács, 4 segéd szakács és 2 cukrász ,valamint 3 tanuló szakács és jómagam alkotjuk a csapatot.

Reggel 10 órakor kezdődik a műszak, negyed órával előtte lemegyek a gépeket elindítani.

A reggeliztetésnek 10 órakor van vége, ezután ömlik befele a sok mosogatni való tányér és csészék. A feketéhez addig nem is nyúlok mert nincs rá kapacitásom!

Egy jó óra alatt ledarálom a fehér részleget, ezután átállok a fekete részlegre. Ilyenkor szoktam gyorsan reggelizni, kávézni.

A fekete részlegen is gép van, de azért sokszor kell kézzel előmosni a leégett fazekakat (na ilyenkor szoktam kicsit elborulni, és nem értik miért beszélek magamban!).

Kézzel a kisebb edényeket elmosom, ezzel is időt takarítok meg magamnak! Dél körül ezzel is végzek, kicsit kifújom magam!

Sokat nem kell tétlenkednem, mivel délben ebédeltetés is van. De mivel folyamatosan jönnek befelé az edények, így berakom a tányérokat és addig míg mos a gép egy – két fazekat elmosok. Kettő körül lecseng az ebédeltetés.

A mosogató környékét kitakarítom, leeresztem a vizeket.

Az ebédelésem ezután jön. Nem egy hizlalda, de nem éhezem! Mindenhol más a rendszer, itt nem etetik degeszre az alkalmazottakat. Minden nem lehet tökéletes, azt mondom, inkább a kaja legyen átlagos mint a munka legyen rossz!

Délután fél 3 tól 6-ig szabad vagyok.

Egyszemélyes szobám van a dolgozóknak fenntartott házban. De legalább van internet amit ingyen használhatunk.

Este szintén korábban lemegyek, hogy ismételten a gépparkot elindítsam és egy kicsit rendezzem a tányérokat, edényeket mivel a pincérek össze- vissza rakosgatják a gyűjtő asztalon.

Megint elkezdem de most a feketével indítok mivel abból van egy halom ezidáig.

Durván egy óra alatt beérem magam és már indul is a vacsoráztatás. Ezzel szintén nem sok gondom van mivel folyamatosan érkeznek a mosatlanok.

Nyolc óra körül adják a vacsorát a személyzetnek, nem egy bőség tál de elfogadható!

Este 10- ig van a konyhában főzés, sütés. Közben már szedem össze az edényeket, hogy a végén ne egyszerre ömlesszék be nekem, mert akkor hirtelen sok lenne.

A vendégek létszáma 70 és 150 között ingadozik.

Az üvegpoharakat is én mosom, de a pincérek azt szépen a kosárba belerakják és nekem csak a gépbe kell raknom.

Az evőeszközöket sem kell szétválogatnom, kosárba elmosom és a tanulók polírozzák és válogatják.

Este 11 re szoktam a mosogatással és a helyiségem takarításával végezni. Itt az üvegeket és az üres kartonokat is a pincérek válogatják, itt valóban csak a mosogatás a feladat.

Nincs mellék munka mint a másik helyen ahol dolgoztam a téli szezonban.

Jól kijövök a kollégákkal, egy elég fiatal csapat. Van 2 magyar szobalány is, úgyhogy nem egyedül vagyok magyar a szállodában.

Szeretek itt dolgozni, megbeszéltem a konyhafőnökkel, hogy 12 napot egybe ledolgozok és utána a 4 nap pihenőmet magyarban töltöm. Remélem ez hosszútávú munkahely lesz!

Biztos valamit kihagytam, de a lényeget leírtam szerintem!

Még-egyszer had köszönjem meg Sándor a lelkiismeretes és önzetlen munkáját!

A hezitálóknak pedig csak annyit, hogy bízzanak a CV Profban és Temesvári Sándorban! Ha mindig csak a rossz oldalát nézitek a dolgoknak akkor soha nem fogtok Ausztriában dolgozni!

Hidd el van még becsületes, segítőkész ember a földön. Én Sándorban egy ilyen embert ismertem meg, igaz, személyesen még nem találkoztunk de 100%-ig biztos vagyok , hogy Temesvári Úr egy ilyen EMBER!

Üdvözlet Amstettenből: Stefan (Gorzsás István)  

 

UI: a német nyelv ismerete nélkül sok esélyed nincs, lehetsz te szakács vagy csak mosogató, fontos, hogy megértsd mit mondanak s válaszolni sem árt!

Írjon a CV Prof-nak ha kérdése van! [contact-form]

Top