fbpx

Gelencsér Szabolcs ausztriai konyhaki kisegítő-mosogató véleménye ausztriai munkahelyéről

Gelencsér Szabolcs naplójából…

Üdvözlöm Sándor!

Először is köszönöm az érdeklődését az itteni kint létem alatt Heiligenblutban.

Munkaidőm délelőtt 09:00-tól 13:00 és délután 18:00-tól zárásig tart, ami általában, olyan 22 körül el is jön. Igazság szerint, személy szerint én általában nyolc fél kilenc körül mindenképp szeretem elkezdeni a munkám.

Általában reggeli, majd utána megyek ki a Hotel elé összesöpörni a parkolót és a növényeket meglocsolni. Ezután, irány a konyha.

Az első itt eltöltött hét után tudom, mit kell csinálnom, mit várnak el tőlem, így már-már rutinszerűen csinálom is nap, mint nap a dolgom.

Hétfő délelőttönként a pincét ill a raktárakat takarítom ki, pakolás, törölgetés, portalanítás, söprés és felmosás. Hát rég láttam ekkora pincét :D!

Hétfő kivételével többnyire, mindig segítek a reggeli készítésben, ha esetleg valami elfogy, és mindig van olyan. Aztán, megcsinálom a másnapi reggelire, szalámis, sonkás, ill. a sajt tálakat.

Ha ezekkel kész vagyok, következik a mosogatás. Mosogatásnak 11:00- kor szabad neki állni, azt nem tudom pontosan miért, ez van, addigra természetesen jelentős mennyiségű, edény, tányérok és evőeszköz felhalmozódik.

Ha a mosogatással is végeztem, akkor besegítek vagy megcsinálom a vacsorára a salátákat.

Ez azért alakult így, mert van egy kedves kolléganőm, aki dolgozni nagyon nem szeret. Szerintem kész halál futam számára, ha pihenőnapom van:D!

Amúgy jól kijövünk, és én szívesen segítek mindenkinek, ezzel nincs is gond, csak ö se felejtse el a munkáját, nem én vagyok gyakorlaton. Bár hozzá teszem a napokban, mondták a szakácsok, hogy jobb salátákat készítek, mint az imént említett leányzó. (Tudom :) ) De példának okáért, volt már olyan is, hogy én főztem a személyzetnek, na az is érdekes volt, semmi probléma, én személy szerint szeretek főzni. (Természetesen magyarosan fűszeres volt, csak kicsit finomabban)

Ebéd 12:00-kor van! Mindezek után, illetve eközben a szemetet is kihordom, itt szelektív hulladékgyűjtés van, ami gyakorlatiasan és jól működik is.

A konyhában összegyűlt törlőruhák összegyűjtése a mosókonyhába vitele és újak hozása.

Egy órakor jönnek a szakácsok, addigra mindennek ragyognia kell. Szóval minden asztal, pult lemosása, szárazra törlés és végül összesöprés. Amire jönnek, minden rendben van, ha rajtam múlik.

Előfordul, hogy kicsit tovább maradok segíteni, a szakácsoknak.

Munka az mindig akad. Aztán pihi. Ilyenkor többnyire filmezek, zenét hallgatok, vagy netezek, ne adj, Isten németet tanulok, nem árt a frissítés. De szerencsére jól megértjük egymást németül.

A második műszak hivatalosan 18:00- kor kezdődik, de én szeretek ott lenni 17:30-ra és elkezdeni a munkát.

Közben vacsora, és kezdőik a hajtás. Mosogatás-mosogatás.

Ha van egy kis időm, mind eközben, akkor szemét levitel, és konyhatakarítás elkezdése, ill. másnapra a gyümölcs tálak elkészítése.

Van már HACCP oklevelem is.

Aztán mosogatás, kb. általában 22-ig. Ezután, a mosogatógép és környékének takarítása következik. Majd ismét szemét levitele. Ha ezzel kész vagyok, akkor következik a padló, söprés, és felmosás.

Összedolgozunk, a szakácsok segítő készek, így mindig minden rendben van.

Ha a konyha kész van, akkor átmegyek a szerviz részre, ahol segítek az iszonyatosan nagy mennyiségű evőeszközök szortírozásában és elpakolásában. Ezzel így kb. 22:15-30 körül szoktunk végezni. Utána megyek fel a szobámba.

A hétfői nap kicsit zsúfoltabb, mert akkor három műszakban vagyok, 9-13-ig, majd 15:30-16:30-ig és 18 tól befejezésig, tehát kb. 22:30-ig.

Fél négytől a szemetet és minden hulladékot összegyűjtünk, egy teherautóra, majd szállítjuk el a szelektív hulladékgyűjtőbe. Ha vissza értünk, akkor esetleg még besegítek a konyhán, felugrok egy zuhanyra és visszamegyek dolgozni.

Összességében, jól érzem magam, jó a társaság, szórakozunk, viccelődünk. Jó viszonyban vagyok szerintem mindenkivel, a dolgozókkal és a vezetőkkel is. Az ö elmondásuk szerint, nagyon elégedettek velem, ennek nagyon örülök is :) .

A Cheffel is jó viszonyban vagyok, első pihenő napom előtti estén tiszteletünket tettük a Malom nevezetű Pubban. Hát akárhányszor voltam, mindig vicces történetekkel távoztam, valakinek mindig sikerült alkotni valamit. Találkoztam ott magyarokkal is, jó is volt egy kicsit magyarul beszélni. Sőt, találkoztam és beszéltem svéd, ill. norvég emberekkel is.

Szóval az élmények és a tapasztalatok egyre csak gyűlnek.

Bőségesen kapok enni, komolyan szinte idő nincs, hogy megéhezzek, hiába megyek szinte egész nap, amikor reggeli, ebéd és vacsora van, annyit-ételt kap az ember, hogy az több mint elég. Tekintetre vannak arra, hogy én vegetáriánus vagyok, de arra is, hogy nagyon szeretem a Kv-t.

Dolgozni kell, és illik is a munkát észrevenni, de hol nem, itt legalább, keres is az ember, nem csak dolgozik.

Én mérnök vagyok, de otthon, ha egyáltalán el lehetne helyezkedni, töredékét keresném az itteni béremnek. Ha lehetőségem lesz rá, akkor szeretnék itt kint maradni és dolgozni.

Szabadnapjaim, netezéssel, pihenéssel telnek vagy túrázni megyek, na jó és még a szobám takarításával is.

Neki vágni nehéz, de ha már itt van kinn az ember, szerintem hamar be tud illeszkedni.

Nem tragédiáinak kell felfogni, hogy eljön otthonról az ember, hanem kalandnak, új élmények, új tapasztalatok és nem utolsó sorban jó kereseti lehetőségnek.

Gyűjtsön mindenki magába, annyi erőt, hogy merjen neki vágni, ezzel csak esélyt teremt és ad magadnak! Szerintem.

Én sem bántam meg, ha otthon maradok, akkor meg lehet, azon gondolkoznék, milyen lehetne itt kint, érdemes-e neki vágni. IGEN, az!

Ami nagyon fontos, ne felejtsen el az ember mosolyogni! De pl. ha a kollégák látják, nem vagyok épp a toppon, akkor bedobják magukat, szóval a nap végére, már én is nevetek, viccelődök. …és a morál, lelkesedés növelő szó: JUHUU… !:D

Hallom otthonról a híreket, hát szépen kifejezve is elég elkeserítő, ami Magyarországon megy és történik.

Na de nem csüggedek, én elmondhatom, hogy éltem a CV Prof és ön által kínált és nyújtott lehetőségekkel!

Köszönöm még egyszer Temesvári úr az érdeklődést és a segítséget!

Üdvözlettel Heiligenblutból, Gelencsér Szabolcs

Írjon a CV Prof-nak ha kérdése van! [contact-form]

Top