fbpx

Ausztriai konyhai kisegítő-cukrász munkahelyi tapasztalat Geller Olga Nóra beszámolója

Augusztus 24.-én volt meg a kiutazásom, Jenbach-ig, ahol személyesen a leendő főnököm várt, és elvitt a 18 km-el messzebbi Achenkirchbe.

Achenseetől nem messze az egyik hegy lábánál áll a szálloda, gyönyörű kilátással.

A szállásom egy munkásszállón van, kb egy km-re a szállótól. Felujított szobám van, fürdővel. Csendes, javarészt németek és magyarok laknak itt. Mindenki nagyon rendes, bár ez már azon is túl tesz. Mindenben segítenek amiben tudjnak, nélkülük nem boldogulnék. Az egyetlen szépséghiába a szállásomnak, hogy nincs internet, de ezt az itteni magyarok segítségével, lassan sikerül megoldonom!

A munkaaadók nagyon rendesek! A szállás és a szálloda közötti út nem tűnik nagy távolságnak, de ha az embernek négyszer kell megtennie, akor már sok! Ezt a munkaadóim is tudják, s bár az első napokban a munkatársaim többször is haza tudtak hozni este, gyakran nem egyszerre végzünk, így a főnökasszony minden nap kölcsönadja az egyik bérelhető kerékpárját a négyből, ami hatalmas segítség!

Minden nap megkérdezik, hogy rendben van-e minden, és szükségem van-e valamire.

Sajnos cukrászkodni még nem nagyon van időm, energiám, míg betanulom a munkám, de az is sorra kerül majd, ők is kiváncsian várják, miket tudok alkotni. Az a pár sütemény amit eddig csináltam, nagyon elnyerte a tetszésüket!

A munkám reggel 8kor kezdődik a műszak, amit megszakít egy úgynevezett Zimmerstunde.

Reggel a salátabüfével kezdek, ami fel kell tölteni, majd ami hiányzik vagy fogytán van, pótolni, és mindezt a hűtőházba vinni, hogy az ebédnél a pincéreknek ne legyen gondjuk. Ez eltart olyan 11ig, de közbe van reggeli szünet ami néhány perc.

Ha többen vagyunk és nincs épp szabadnapon senki, akkor innentől fél egy-ig cukrászkodhatok, ha valaki hiányzik, akkor besegítek az ebéd készítésénél. Természetesen a takarítás is az én feladatom javarészt, de mindenki besegít a másiknak, ha kicsit meg van csúszva.

Ha teljes a létszám, akkor egy órakor végzek, ám, ha szabadnapon van valaki akkor fél 3-kor. A Zimmerstunde véget ér 5-kor, már fent kell lenni a szállodában.

Ekkor már a vacsorához készülődünk elő gőzerővel, ami 7-kor kezdődik. Az előételek előkészítése, díszítése, majd kiadása a feladatom, s ha azok kimentek, akkor a leves kiadása majd a főételnél a díszítés a feladatom.

Itt minden gyorsan folyik. A rendelés és az étel kiadása között alig telik el pár perc.

A vacsorának vége fél 9 körül, takarítással együtt végzünk általában fél 10-re.

Az ember nem sok mindent tud csinálni ilyen munka mellett, mert kimerítő nagyon, de ha teljes szívvel csinálja, és ilyen fizetés mellett nincs benne a frusztráció, akkor mégis álom munka!

Röviden összefoglalva: Egy földi paradicsom csücskében dolgozom, jólelkű, segítőkész emberek között, jó munkaadóval, s azt csinálom, amit szeretek, és még meg is fizetnek érte!

Mindenkinek kívánom, hogy elsőre ilyen helyet találjon magának!

Sok sikert kívánok: Geller Olga Nóra

Írjon a CV Prof-nak ha kérdése van! [contact-form]

Top