fbpx

Makara Gabriella (reggeliztető felszolgáló) egy napja az ausztriai munkahelyén…

Makara Gabriella (reggeliztető felszolgáló) egy napja az ausztriai munkahelyén…

Tisztelt CV Prof, Kedves Ausztriában dolgozni vágyók!

Ezúton szeretném Önökkel megosztani, hogyan telik egy valóságos munkanapom reggeliztető felszolgálóként itt Karintiában, ebben a ****Apartmanhotelben.

Reggel 7 órakor kezdem a munkát, az éttermet a saját kulcsommal nyitom, ilyenkor egyedül tartózkodom itt. Készítek egy hatalmas sajttálat a legkülönlegesebb sajtokból, mellé egy felvágottakból, sonkafélékből, szalámikból, kolbászokból álló tálat. A gyümölcs-és zöldségsalátát, áfonyával kevert joghurtot már előző nap a hűtőbe rakom. A büféasztalra ezen kívül lekvárokat, vajat, pástétomot, különböző gyümölcsléket, tejet, pékárut teszek, majd ellenőrzöm, hogy a müzli-sarok kifogástalanul fel van-e töltve. Eközben több liter kávét is főzök, amit speciális termoszkannákban szolgálok fel, így mindvégig forró marad.

8 óra körül érkeznek az első vendégek. Megkérdezem, hogy kívánnak-e kávét, kakaót, teát, netán tükörtojást, rántottát, puhára főzött tojást. Ha szükséges, ezeket is elkészítem. Általában 20-25 vendég tartózkodik egyszerre a szállodában, fél 11-ig van reggeli. Ezután mindent elpakolok, alaposan kitakarítom a konyhát, hiszen mire a szakács érkezik, mindig tisztának kell lennie. A nagy étterem és terasz tisztán tartása is az én feladatom, hetente kétszer-háromszor ablakot is kell pucolni, s minden második nap az étterem mellékhelyiségeit takarítani.

13 órától 18-ig általában szabad vagyok (Zimmerstunde), bár időnként ilyenkor is van tennivalóm. Előfordul, hogy a lovak nyergét és kantárját kell tisztítanom, fényeznem, merthogy a hotelhez lovarda is tartozik… Néha-néha a hetente kétszer érkező takarítóbrigádnak is segítenem kell a szobák rendbetételében.

Este a konyhában segítek a szakácsnak. A főételekhez tartozó salátákat én készítem el, mosogatok (géppel), elpakolok, megterítek a másnapi reggelihez, végül közösen takarítunk. Este kilenc-tíz óra körül ér véget számomra a munka.

Heti 6 napot dolgozom, hétfőn vagyok szabadnapos. Mindent gyorsan, alaposan, precízen kell csinálni, de már belejöttem. A német nyelv ismerete rendkívül fontos, nekem azt mondták, felszolgálóként minimum egy erős középszintet elvárnak a munkavállalójuktól. Ráadásul az itteni dialektus szörnyű, nagyon kell figyelnem.

A szakáccsal és az esti felszolgáló lánnyal jó a kapcsolatom, a takarítókkal semleges (más kollégám nincs), a főnökség kissé távolságtartó, időnként kötekedő, de velük sincs nagyobb problémám. Minden munkatársam osztrák, itt laknak a közelben, csak én vagyok „idegen”, sokszor van honvágyam… Természetesen mindezt tudtam, vállaltam, s nem panaszkodom! Nettó 1300 Euro havonta a fizetésem, a szállás és ellátás ingyenes.

Persze a CV Prof nélkül ez nem ment volna, még egyszer szeretném megköszönni a profi segítséget! Ha valamikor is munkát keresek a jövőben Ausztriában, csakis Önökhöz fogok fordulni, s ezt ajánlom minden kedves ausztriai munkavállalónak!

Üdvözlettel: Makara Gabriella

Makara Gabriell sms-e a beutazás napján ausztriai munkahelyéről

Írjon a CV Prof-nak ha kérdése van! [contact-form]

Top