fbpx

Horváth László kisegítő-leszedő pincér valós ausztriai munkahelyi tapasztalatai

Kedves Álláskeresők!

Ahogy azt korábban ígértem, megosztom veletek eddigi tapasztalataimat az ausztriai munkával kapcsolatban és leírom, hogyan is telik egy munkanapom itt a síparadicsomban.

Én december 14-én, pénteken érkeztem meg Gosau-ba, egy kis faluba, amely Felső-Ausztria és Salzburg tartomány határán fekszik, Budapesttől kb. 530 km-re. Egy hegyi vendéglőben dolgozom, mely 1600 méter magasan fekszik, csak függő vasúttal közelíthető meg, és csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre. Eddig csak pozitív tapasztalataim vannak mind a munkával, mind pedig a kollégákkal kapcsolatban.

Íme egy napom:

A munkám reggel 9-kor kezdődik, ha nincs vagy csak kevés hó van, ellenkező esetben fél 9-kor, de majdnem minden nap rengeteg havat kell eltakarítani a külső teraszról, így inkább fél 9 a kezdési időm. Tehát minden nap a hó eltakarításával kezdődik a nap, hogy a vendégek gondtalanul meg tudják közelíteni a vendéglőt.

Mi egy önkiszolgáló étterem vagyunk, tehát a vendégeknek saját maguknak kell tálcát venni és ételt-italt rendelni. Az én fő feladatom amolyan leszedő pincérként a vendégek tálcáinak összegyűjtése, evőeszközök, tányérok, üres üvegek, poharak, evőeszközök külön válogatása, és mindezt a mosogatónak viszem a konyhába.

Ha szép az idő, akkor a teraszon is ülnek vendégek, ilyenkor valóban pörgős a meló, de szerencsére a többi kolléga besegít, illetve jómagam is mosogatok, ha éppen a konyhában gyűlik össze sok mosatlan, vagy ha a mosogató éppen szabadnapos.

A csapatmunka nagyon fontos annak ellenére, hogy mindenkinek megvan a maga feladata, de ha éppen valakinek nincs tennivalója, és azt látja, hogy a többi kolléga ki sem látszik a munkából, ebben az esetben illik észrevenni a munkát és segíteni a többieknek.

Délelőtt konyhai kisegítő feladataim is vannak: zöldség és gyümölcs hámozás, illetve szeletelés, nyersanyagok pincéből történő felhozása, és egyéb apró teendők, amire a szakács utasít.

Amikor a vendégek elmennek (délután 4 körül), utána az asztalokat kell letörölni, az éttermet és a WC-t felmosni, illetve a teraszon az asztalokat és padokat visszapakolni. KB napi 8-9 óra a munkaidőm, heti 5,5 napot dolgozom, és ezert nettó 1.200 nettó EURÓ-t kapok.

A jó nemet nyelvtudás nagyon fontos, hiszen meg kell érteni a főnök utasításait, és saját magadat is meg kell értetni, de szerencsére ezen a terén nincs problémám, bár hozza kell tennem, hogy az osztrák dialektus megértése nem egy egyszerű feladat. A tulajok ezen a téren is nagyon aranyosak, mert velem lassabban beszelnek, és ha véletlenül nem értek meg valamit, akkor türelmesen elmondjak mégegyszer.

A tulajok egy középkorú házaspár, ezenkívül meg 3 német és 3 bosnyák kollégám van, tehát egyedüli magyarként dolgozom itt.

A kapcsolatom kiváló mindegyik kollégával és a főnökökkel is, napközben is rengeteget viccelődünk, az első pillanattól kezdve befogadtak, és eddig meg semmilyen konfliktusom nem volt velük szerencsére.

Január elején megkaptam az első fizetésemet is, ami 704 EURÓ volt két heti munkáért túlórával együtt az ünnepek miatt, ami kb. 200 ezer forintot jelent! Magyarországon nagyon kevés helyen tudnám ugyanezt megkeresni, ezért mindenkit csak biztatni tudok, hogy vágjon bele, mert mindez Temesvári Úr és a CV Prof segítségével megvalósítható!

Ugyanakkor nagyon keményen meg kell dolgozni ezért a pénzért, napközben nagyon kevés a pihenő, főleg ha tele van az étterem, de úgy gondolom, hogy megéri, és nagyon örülök neki, hogy Belevágtam, és végre olyan fizetést kapok, amelyre lehet a jövőben építeni.

A szezon március végén ér véget, most így január közepén az ünnepek után egy kicsit nyugisabb a helyzet, de februárban újra mozgalmasabb lesz a síszünetek miatt, főként ha az idő is szép lesz.

Sajnos a nyári szezont nem tudom itt tölteni, mivel akkor csak egy fős személyzettel dolgoznak, de a tulajok már most többször említettek, hogy szívesen visszavárnak a következő téli szezonra, ami hihetetlenül jól esett, és egyfajta elismerése a munkámnak.

Ismételten szeretnem megköszönni Temesvári Úrnak és a CV Profnak a sok segítségét, főként az elején volt rájuk nagyon nagy szükségem, és jó érzés, hogy itt Ausztriában is számíthatok rájuk, ha esetleg barmi probléma felmerülne.

Mindenkinek sikeres alláskeresést kívánok és ne habozzatok felvenni a kapcsolatot a CV Proffal.

Horváth Lászlo

Gosau, Ausztria

Horváth László (konyhai kisegítő-mosogató) ausztriai álláskeresését 2012 szeptember 28-án, péntek reggel 9 órakor...

Közzétette: Ausztriai hotel munka ingyenes szállás és ellátással-CV Prof – 2012. december 14., péntek
Horváth László gyors és sikeres ausztriai álláskeresésének olvasása...

Írjon a CV Prof-nak ha kérdése van! [contact-form]

Top