fbpx

Gallainé Rácz Edit (Reggeliztető felszolgáló és szobalány) naplójából…

Gallainé Rácz Edit (Reggeliztető felszolgáló és szobalány) naplójából…

Tisztelt Olvasó, Érdeklődő, Ausztriában dolgozni vágyó!

Röviden leírom egy munkanapom ausztriai munkahelyemen, ahol, mint Stubmädchen és Frühstükskellnerin dolgozom.

Április elején kezdtem itt férjemmel, aki szakács. Grein városa, Oberösterreich tartományban, közvetlen a Duna partján fekszik.

A munkahelyem egy 3 csillagos vendégház, és fogadó, mely két épületből áll. A főépületben van 20, a melléképületben pedig 9 szoba.

A napi munkaidő beosztásom (keddtől – szombatig), 06-14 óráig van.

Reggel le kell menni, és előkészítenem mindent a reggelihez. Hétköznap svédasztalos reggeli van, szombaton pedig saláta büfé.

A hétköznapi reggelik előkészítésénél, ki kell vinnem a tányérokat, bögréket, evőeszközöket, szalvétákat, a hidegtálakat, vajat, különféle lekvárokat. Le kell főzni a kávét, a teát. Meg kell főzni a tojást, pirítóst elkészíteni, kenyeret felszeletelni, majd mindent fél nyolcra a reggeliző helyiségbe készíteni.

Fel kell tennem az abroszokat, virágokat az asztalokra, és ellenőrizni a tisztaságot.

Evőeszközöket polírozni kell minden esetben. (a vendégek miután a befejezték a reggelit, vissza kell minden pakolni, és ki kell takarítani a reggeliztető helyiséget).

Szombaton is hasonló a helyzet, csak annyi az eltérés, hogy csak saláta büfé van. Ott a 12 fajta salátát kell kivinni, és a hozzá való dresszingeket, majd visszapakolni a reggeli végén, takarítani.

8 órakor a mosodába kezdek, beteszem a mosnivalót, illetve a kimosott ruhákat a szárító gépbe, majd irány a vasalószoba, ahol 1 órát vasalok.

A vasalást követően, le kell menni az étterem melletti mellékhelyiségeket, ki kell takarítani, valamint a folyosókat, lépcsőházakat, bejárati szőnyegeket kiporszívózni.

Ezután Osztrák kolléganőkkel megosztjuk a munkát (hárman vagyunk összesen), és indulunk a szobákat takarítani.

Minden szobában van WC, és tusoló, a nagyobb szobákban, apartmanokban kád is. Ezeket takarítjuk. Pótoljuk a WC papírt, ürítjük a szemeteseket, és cseréljük a törölközőket. Porszívózunk és felmosunk, ha a vendégek elhagyták a vendégházat, akkor ágyneműt húzunk. Ezt elég gyorsan, és alaposan kell végezni, nem olyan, mint egy otthoni takarítás egy szoba kb. 15 perc. Ez nagyjából délig tart, akkor le kell menni a konyhára segíteni, mosogatni, szemetet kivinni, takarítani, és mindent, ami szükséges.

A munka végeztével, az étteremben ebédel a személyzet, ez általában 14: 30 és 15 óra között van.

Vasárnap, hétfő szabad, ha sok a vendég, akkor le kell mennem a konyhára segíteni vasárnap, de a túlórát is rendesen kifizetik.

A szállással, étkezéssel nincs gondunk.

A szabadnapon saját magunk gondoskodunk az ételről, a többi napon a konyha áll rendelkezésünkre.

Reggeli a személyzetnek fél kilenckor van. Ebéd mint írtam fél háromkor, és vacsora hat, fél hétkor.

Köszönöm Temesvári Sándornak és csapatának a makulátlan hozzá állást és segítséget. Nélkülük talán sosem sikerült volna ennyi idősen, és párban elhelyezkednünk!

Tisztelettel: Gallainé Rácz Edit

Grein in Donau Grein, Ausztria

Írjon a CV Prof-nak ha kérdése van! [contact-form]

Top